Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 augustus 2006

Regels voor hulp in het huishouden, rolstoel, en pgb Verordening maatschappelijke ondersteuning in de inspraak

Wanneer iemand recht heeft op een rolstoel, een stoeltjeslift in zijn woning of hulp bij het huishouden; dat staat in de verordening maatschappelijke ondersteuning. Deze verordening ligt van 14 juli tot 6 september ter inzage voor inspraak.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gaat per 1 januari 2007 in. Daar heeft de Eerste Kamer onlangs mee ingestemd. Wat die nieuwe wet precies gaat betekenen voor de inwoners van Alkmaar, staat in grote lijnen in de verordening maatschappelijke ondersteuning.

De verordening in het kort:

. Keuzevrijheid
Elke cliënt mag zelf kiezen of hij/zij direct zorg wil ontvangen, of gebruik wil maken van een persoonsgebonden budget (pgb). Wie gebruik maakt van een persoonsgebonden budget, krijgt een geldbedrag waarmee hij/zij zelf zorg of voorzieningen kan inkopen.

. Hulp in het huishouden
Iemand heeft recht op door de gemeente gesubsidieerde hulp in het huishouden, als hij/zij door beperkingen niet meer in staat is zelfstandig een huishouden te voeren. Het aantal uren hulp in het huishouden dat iemand ontvangt, is afhankelijk van de 'indicatieklasse' waar hij/zij in valt.

. Woonvoorzieningen
Een woonvoorziening kan een bouwkundige aanpassing zijn aan de woning, onderhoud, reparatie, maar ook tijdelijke huisvesting. In de verordening staat wanneer iemand een beroep kan doen op dergelijke woonvoorzieningen of verhuis- en inrichtingskosten. Ook is beschreven wat er gebeurt als iemand de woning waarin voorzieningen zijn aangebracht verkoopt. Na vijf jaar hoeft er niets meer terugbetaald te worden.

. Vervoersvoorziening
Deze voorziening is er vooral om te voorkomen dat mensen vereenzamen. Mensen hebben bijvoorbeeld recht op een OV-taxi pas als het door hun handicap onmogelijk is om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

. Rolstoelen
Hier staan afspraken over wanneer iemand aanspraak kan maken op een rolstoel of sportrolstoel. Iemand kan zijn pgb ook inzetten voor het verkrijgen van een rolstoel.

. Inkomensondersteunende voorzieningen
Als iemand hogere bestaanskosten heeft dan gebruikelijk, vergoedt de gemeente de meerkosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra kosten voor voeding, verwarming, of vanwege extra slijtage van kleding en beddengoed.

De verordening is opgesteld na overleg met cliëntenorganisaties (bijvoorbeeld vertegenwoordigers van mensen met een beperking en ouderen) en ligt van 14 juli tot en met 6 september ter inzage voor inspraak. De verordening is in te zien op www.alkmaar.nl, bij de balies in het Stadskantoor, of op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag op te vragen bij de gemeente Alkmaar, Wytze van der Veen, telefoonnummer (072) 5488643 of e-mail wvdveen@alkmaar.nl. Op 5 september om 19.30 uur vindt in de foyer van De Vest voor alle belangstellenden een bijeenkomst over de WMO plaats, waarin de verordening ook besproken wordt.