Ingezonden persbericht


Persbericht: Borsbeek: Gevaarsituaties volgen elkaar op, amateurisme of opzet?

Sedert vanmiddag 13.00 u zorgde de politie en/of het kapbedrijf tot drie maal toe voor situaties waarbij activisten in gevaar gebracht werden, hierbij is uiteindelijk een licht gewonde gevallen.

Het begon met een ontruiming van een boomhut met een gewone ladder en een bijl, hierdoor werd een situatie gecreëerd waarbij de politiemensen vooral zichzelf in gevaar brachten. Gelukkig liep dat goed af.

Tijdens de middagpauze slaagde een activist erin om de kraan te bezetten, zonder evenwel een lock-on te gebruiken of zichzelf op een andere manier vast te maken en zonder schade te veroorzaken aan de kraan. De reactie van de politie was buiten alle proporties, betrokken werd vastgehouden en van zeer dichtbij met pepperspray in het gelaat gespoten. GroenFront! raadsman Jos Vandervelpen: "het gebruik van pepperspray is bedoeld voor als de politie bv. geconfonteerd wordt met een gewapende bandiet, bij gebruik onder deze omstandigheden kan men spreken van toebrengen van opzettelijke verwondingen". Het slachtoffer, dat afgevoerd moest worden met een ambulance, zal in die zin klacht indienen tegen de geweldplegers.

Rond kwart voor drie volgde weer een incident, dit keer werd een boom geveld op nauwelijks een paar meter bij een boomhut vandaan. Meer door geluk dan verstand liep deze potentieel zeer gevaarlijke toestand nog goed af.

Gaat het hier om amateurisme van agenten die cavalier seule spelen of is dit een strategie waarbij men hoopt door de activisten in gevaar te brengen en te verwonden de actie te laten stoppen of te provoceren tot het gebruiken van geweld?

Hoe het ook zei, dit alles zal noch effect hebben op het doorgaan van de actie noch op de manier van actievoeren. GroenFront! gaat door met haar geweldloze directe actie om de vleermuizen in Borsbeek tot de laatste boom te verdedigen.

Meer informatie en updates en foto's zijn te vinden op http://.groenfront.be en http://boomspotting.be

Persnummer GroenFront!: +32 494/ 37 92 90
Persnummer Boomspotting: +32 496/ 12 75 41