Time : 15:59:20
Date : 11 August 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Geval van paardenverwaarlozing in Hoeilaart leidt tot openbare verkoop Na de inbeslagname van elf verwaarloosde paarden in Maasmechelen vorige week, worden opnieuw drie paarden definitief bij hun eigenaar weggehaald

De inspectiedienst Dierenwelzijn van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu nam op 25 juli drie verwaarloosde paarden in Hoeilaart in beslag. De eigenaar kreeg 15 dagen om de levensomstandigheden van zijn dieren te verbeteren. Na afloop van deze termijn was niet aan de voorwaarden voldaan en is het beslag bevestigd: de paarden zijn definitief van de eigenaar ontnomen en zullen binnenkort openbaar verkocht worden.

Het gaat om drie Fjordenpaarden die erg verwaarloosd bleken. Op hun weide groeide geen gras meer en ze werden niet bijgevoederd. De dieren hadden van pure honger de schors van de bomen in de weide gegeten. De buren waren zo goed om hen van vers drinkwater te voorzien, wat ze van de eigenaar niet kregen. Het schuilhok voor de paarden was zo klein dat het maar aan één dier plaats bood. De omheining was op verschillende plaatsen niet stevig genoeg meer, waardoor de paarden al een paar keer konden uitbreken. Dit leidde zelfs een keer tot een verkeersongeval.

De eigenaar van de paarden moest van de dierenwelzijnsinspectie binnen de twee weken in een gepaste huisvesting voor de paarden voorzien, een voldoende grote voorraad krachtvoeder en hooi aanleggen en zorgen dat de dieren altijd over voldoende drinkwater konden beschikken. Dan zou hij de paarden terugkrijgen. Omdat hij er niet in geslaagd is om aan deze voorwaarden te voldoen, is het beslag bevestigd en worden de paarden openbaar verkocht.

Op dit ogenblik verblijven de paarden in The Old Horse's Lodge, een opvangcentrum voor paarden in Laarne, waar ze de gepaste verzorging krijgen.. Het Ontvangstkantoor der Domeinen en Penale Boeten van Dendermonde zal op vraag van de dienst Dierenwelzijn instaan voor de verkoop van de dieren. De verkoopsdatum en de verkoopsvoorwaarden worden zo snel mogelijk door het kantoor bekend gemaakt.

De 11 verwaarloosde paarden die vorige week in Maasmechelen in beslag werden genomen, zijn intussen ook te koop. Geïnteresseerden kunnen nog tot 17 augustus 2006 een bod op de dieren uitbrengen. De verkoopsvoorwaarden zijn te consulteren op de website van de federale overheidsdienst Financiën: www.patrimoniumdiensten.be.

Contact:

Kristel Fransen
Communicatiedienst
02 524 90 43
0475 66 75 52

URL: http://www.health.fgov.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL