Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 21 juni 2006

Highlights Grachtenfestival 2006 bekend

Veel premières kenmerken de programmering

Het Grachtenfestival vindt plaast van 12 t/m 20 augustus 2006 en staat bekend om zijn eigenzinnige programmering op bijzondere historische locaties in de binnenstad. Dit jaar zijn daar verscheidene nieuwe locaties rond de IJ-oevers aan toegevoegd. De programmering herbergt een groot aantal premières.

Premières:
Een van de hoogtepunten van het Grachtenfestival 2006 is de ontmoeting tussen Oost en West in 'Shadow Bang'. De New Yorkse klassieke rock- en jazzband Bang on a Can All-Stars en de Balinese poppenspeler I Wayan Wija treden op met een nieuwe variant op de eeuwenoude kunstvorm van het schimmenspel. (Muziekgebouw aan 't IJ)

De NJO Summer Academy en estafette. Eerst een gezamenlijke lunch van musici en publiek en daarna werken van een scala aan componisten onder leiding van wereldberoemde dirigenten. Met onder andere de 4e symfonie van Mahler (bew. Stein). Hoogtepunt: componiste en eregaste Sofia Goebaidoelina in haar 'Am rande des Abgrunds' op waterfoon. (Muziekgebouw aan 't IJ)

Een wereldpremiere is het door Ilja Leonard Pfeijffer herschreven Prometheus-verhaal op muziek van Beethoven uitgevoerd door EnsembleCameleon en verteld door Hans Kesting. (Felix Meritis)

Bij Vleugels voor Amnesty spelen meesterpianisten Ralph van Raat, Lisa Moore en Frederic Rzewski werken rond het thema vrijheid. Rzewski voert zijn virtuoze stuk 'De Profundus' uit, een werk dat hij baseerde op de teksten die Oscar Wilde schreef in gevangenschap. (in de tuin van het Amnesty-huis)

Ties Mellema, saxofoon, presenteert 'Grab It', zijn nieuwste solo-cd.

Tijdens de 'Odeon Dag' brengen Jim de Groot en het Matangi Kwartet bij wijze van voorpremière de concertante delen uit hun tweede voorstelling, met Nederlands repertoire uit de jaren 1890 - 1920.

Bij het 25-jarig jubileum van het Prinsengrachtconcert weer een vermaarde pianist op het ponton: Lang Lang.

Jossi Wieler vertelt over de repetitieperiode van zijn Mozart-Da Ponte opera's bij De Nederlandse Opera, die hij er de komende herfst regisseert. Wieler onthult zijn werkwijze en artistieke concept aan de hand van zijn visie op deze werken. Sopraan Adva Tas en bariton Mattijs van de Woerd in een voorproefje van het seizoen 2006 - 2007 van Opera Trionfo. Muziek van Poulenc en Sauguet.

Amsterdam-Rotterdam op de Prinsengracht: De koperblazers van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest spelen muziek van o.a. Händel, Respighi en Prokofjev, met gastsolist Ilja Reijngoud op trombone, winnaar van de prestigieuze Amerikaanse Thelonious Monk Award. Voor deze gelegenheid schrijft hij twee arrangementen, waarin hij zelf soleert.

Première in het Kinderfestival:
Een absoluut hoogtepunt in het Kindergrachtenfestival is de voorstelling 'De Schilderijententoonstelling' van Moesorgski, geschreven en voorgelezen door kinderboekenschrijver Rindert Kromhout en gespeeld door pianiste Nino Gvetadze. De decors worden vervaardigd door kinderen van tien Amsterdamse basisscholen. De voorstelling speelt zich af in een sprookjesachtige tent in de Tolhuistuin op Overhoeks, één van de nieuwe Grachtenfestivallocaties aan de IJ-oevers.

Alle concerten en activiteiten in het Grachtenfestival zijn net als elk jaar samengesteld rond een thema. In 2006 is het thema 'Licht'. Het vormt de rode draad door het festival en inspireerde musici en makers op velerlei manieren tot speciale concertprogramma's en nieuwe producties. Het volledige programma is eind juni bekend. De kaartverkoop start op maandag 26 juni.

Het Grachtenfestival duurt van 12 t/m 20 augustus 2006 en wordt mogelijk gemaakt door: Schiphol Group, ING, Overhoeks (Ymere, Vesteda, ING Real Estate), Gemeente Amsterdam, HDC Media, AVRO en Ypma Piano's.

----------