Gemeente Rotterdam

Nr. 147
2 augustus 2006

Geen evenementenvergunning voor Dansevenement 'Blue Awesome'

Er wordt geen evenementenvergunning afgegeven voor het houden van het dansevenement 'Blue Awesome' op 12 augustus aanstaande. Het betreft een evenement dat op een varende partyboot zou plaatsvinden tegelijk met de 'FFWD Heineken Danceparade'. Primaire overweging voor de afwijzing is dat de aanvraag voor een vergunning te laat is ingediend. Gezien de aard en complexiteit van dit specifieke evenement, het grote aantal op het water aanwezige, feestende bezoekers en de verwachte overlast is deze termijn onvoldoende om een zorgvuldig besluit voor te bereiden. Het handhaven van de gangbare termijn van drie weken is van belang om te voorkomen dat de hulpdiensten worden geconfronteerd met 'spontane' evenementen en een daaruit voortvloeiende vraag naar extra capaciteit. De gemeente heeft desalniettemin nadrukkelijk bekeken of het evenement toch doorgang zou kunnen vinden. Echter, ook het thans geldende beleid en de adviezen van de hulpdiensten, leidde tot de conclusie dat de vergunning niet op verantwoorde wijze kan worden verstrekt.

Beleid Freeriders
In het Rotterdamse evenementenbeleid, dat op 7 februari 2006 is geactualiseerd, worden evenementen in de nabijheid van een grootschalig evenement, die aangeduid worden als Freeridersevenementen, zoveel mogelijk geweerd.

Beleid inzake Freeriders is vastgesteld omdat in 2005 is gebleken dat succesvolle evenementen aanhaakgedrag veroorzaken in de periferie. In de nabijheid van het grootschalige evenement worden los van de vergunning voor het grootschalige evenement kleinschalige evenementen aangevraagd. Deze evenementen (al dan niet in de horeca) vergroten de overlast waarmee de stad wordt geconfronteerd. Veel overlastklachten blijken niet zozeer betrekking te hebben op het zelfstandige hoofdevenement maar op de talrijke kleinere evenementen die hier omheen worden georganiseerd. Als zulke evenementen integraal onderdeel uitmaken van het grote feest, vallen zij onder de grootschalige vergunning en is de organisator ten volle verantwoordelijk. Als dat niet het geval is wordt er sinds 2006 geen vergunning meer verleend voor zulke evenementen, wanneer deze overlast en geluidshinder met zich mee brengen. Aangezien 'Blue Awesome' in de periferie van de 'FFWD Heineken Danceparade' plaatsvindt, valt dit evenement te kwalificeren als een Freeridersevenement. De combinatie van deze twee evenementen levert naar verwachting onevenredige geluidshinder en overlast voor de omgeving op. De geluidshinder vanaf de boot zou gedurende meer dan zes uur vele bewoners treffen; ook bewoners die nu geen hinder ondervinden van de 'FFWD Heineken Danceparade'

Advies van hulpdiensten
Politie, DCMR en GHOR adviseren daarnaast negatief omdat de veiligheid van de bezoekers aan 'Blue Awesome' niet kan worden gegarandeerd. De organisatie heeft geen goed en helder calamiteitenplan voorhanden wanneer zich incidenten of calamiteiten op de boot of aanmeerlocatie voordoen. De hulpdiensten zelf hebben bovendien reeds voorzien in een grote personele inzet bij de 'FFWD Heineken Danceparade'.

Evenementen in Rotterdam
Het uitgangspunt ten aanzien van evenementen is dat Rotterdam er alle belang bij heeft om aantrekkelijke evenementen en professionele organisatoren in haar stad te verwelkomen. Binnen de juridische grenzen en het geldende evenementenbeleid is de gemeente te allen tijde bereid om met organisatoren mee te denken. Dat uitgangspunt blijft onverkort van kracht.

noot voor de redactie/