Ingezonden persbericht


Persbericht, 2 augustus 2006 2006/26

OP HERKANSING OVER DE DREMPEL
Bruidspaar gevonden voor huwelijksnacht in de bedstee!

'Bruidspaar gezocht, bruidspaar gevonden'. Zo luidde de aanhef van de aanmeldingsbrief van Floor Wijnands en Wichert van den Brink. Zaterdag 24 juni jl. trouwden zij in Amersfoort. Anderhalve maand later, op zaterdag 12 augustus, beleven zij hun huwelijksnacht opnieuw in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Hun slaapplaats is deze keer echter geen comfortabel tweepersoonsbed in een modern hotel, maar een authentieke bedstee in een oud visserspandje uit Zoutkamp. Zij moeten deze keer zélf voor het eten zorgen met groenten uit de moestuin, die gekookt moet worden op een petroleumstel. Dit alles natuurlijk niet voordat Wichert zijn Floor keurig over de drempel heeft gedragen.

Toen de aanmelding van Floor en Wichert binnenkwam bij het museum, sprong deze al meteen in het oog. Hun brief ging vergezeld van een zelfgemaakte en -beschilderde vis. De huwelijksnacht vindt plaats in een visserspandje, dus daar hoort een vis bij, vond het stel. Zo onderscheidden zij zich van alle overige aanmeldingen die vanuit het hele land kwamen.

Over de drempel

De motivatie van het paar om mee te doen is heel simpel: ze hebben allebei een grote interesse in vroeger tijden. Hun huwelijksreis bracht hen naar Denemarken waar zij oeroude grafheuvels, schepen uit de Vikingtijd en dorpjes uit de Middeleeuwen bezochten. Ook het Zuiderzeemuseum is hen niet vreemd. Vooral de historische schepen vormen voor een botengek als Wichert een enorme aantrekkingskracht. Hun trouwdag is fantastisch verlopen, maar er miste toch een klein detail. Het paar moest zoveel ontvangen cadeaus naar binnen dragen, dat Wichert helemaal vergat om Floor over de drempel te dragen. Zaterdag 12 augustus krijgt hij alsnog deze kans, want de 'drempelscene' is de aftrap van deze bijzondere huwelijksnacht.

Wat gebeurt er verder

Eigenlijk is het heel simpel. Het bruidspaar krijgt een verzorgde avond en nacht in een prachtige visserswoning aan het IJsselmeer. Er is maar één voorwaarde: leven zoals dat vroeger gebruikelijk was. Dat betekent je eigen maaltijd koken op een petroleumstel, slapen in de bedstee en je 's morgens opfrissen met het koude water uit de pomp voor het huis. Enig aanpassingsvermogen is vereist, maar het paar krijgt er een onvergetelijke ervaring voor terug. Het heerlijke ontbijt met uitzicht op de voormalige Zuiderzee en op de achtergrond het romantische geluid van het zachtjes kabbelende water vormen uiteindelijk de ultieme beloning.

Meer informatie

De huwelijksnacht in de bedstee is een unieke en eenmalige gebeurtenis die het Zuiderzeemuseum organiseert in het kader van het evenement 'De Zomer van Huwelijk en Geboorte'. Tijdens dit evenement kunnen bezoekers huwelijks- en geboortebelevenissen uit vroeger tijden en de bijbehorende rituelen ervaren. Wilt u het visserspandje van de huwelijksnacht zelf van binnen bekijken? Het Zuiderzeemuseum is dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op feestdagen en in augustus ook op maandag). De entreeprijs voor volwassenen bedraagt E 11,50. Kinderen krijgen in augustus 50% korting en betalen slechts E 4,50.
---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht