KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

12-8-2006

Tom Weller en Jeroen van Veen Europees Kampioen Sharpie zeilen

Op het meer van Schwerin in Duitsland vond dit jaar van 30 juli tot en met 4 augustus het 43ste Europese Kampioenschap Sharpie plaats. De Schweriner Yacht Club was gastheer voor de deelnemers uit Portugal, Duitsland, Engeland en Nederland.

Het 75-jarige bestaan van de Sharpie klasse gaf een extra feestelijk tintje aan het kampioenschap. Onder het sterk bezette deelnemersveld van 58 boten bevonden zich maar liefs 12 oud-Europees kampioenen. De favorieten uit Duitsland waren Eisenblatter/Hauschild, zesvoudig Europees kampioen en in het verleden onklopbaar, mede door een fenomenale bootsnelheid. Kanshebbers uit Nederland waren
Molenaar/Dagelet, Versteeg/Van Wijk, Kraan/Mulderij en regerend Europees kampioen Weller/Van Veen. In vier dagen werden er 9
wedstrijden gezeild. Afwisselend werd er een olympische baan en een up-down-course gevaren. Afgezien van de laatste dag stond er een zwakke tot matige wind waarbij winddraaiingen van meer dan 10 graden eerder regel dan uitzondering waren.

Molenaar/Dagelet deden de eerste dag goede zaken met drie tweede plaatsen.. Weller/Van Veen begonnen het kampioenschap slecht met een 17de plaats maar konden zich enigszins herstellen met een 4de en een
1ste plaats op de eerste zeildag. Eisenblatter/Hauschild stonden na de eerste dag tweede in het klassement met 1,7,4. Net als Weller/Van Veen hadden ook Versteeg/Van Wijk moeite om de eerste wedstrijd bij de start goed weg te komen, zij noteerden 26,5,7. De tweede dag zeilden Weller/Van Veen zich naar de kop van het klassement met 1,1,3. Molenaar/Dagelet, Eisenblatter/Hausschild leverden iets in met respectievelijk 8,6,1 en 2,5,6. Versteeg/Van Wijk vonden aansluiting met de koplopers met 3,2,2. Race 7 op de derde zeildag werd wederom gewonnen door Weller/Van Veen. Het comité vergat de bovenboei tijdig uit te leggen na een baanwijziging in race 8. Zij was daardoor genoodzaakt deze wedstrijd af te blazen. Het Duitse team
Eisenblatter/Hauschildt lag op dat moment 1ste met kort daarachter Molenaar/Dagelet. Weller/Van Veen lagen rond plek 20. Door de opnieuw gestarte wedstrijd 8 te winnen konden Weller/Van Veen zich als koplopers in het klassement handhaven. Een ander gevolg van het overzeilen van race 8 was dat de zeilers acht uur op het water hadden verbleven. De laatste dag kon er door het lichte weer slechts 1 wedstrijd worden gezeild. Deze werd ook gewonnen door Weller/Van Veen.

Tom Weller en Jeroen van Veen wonnen 6 van de 9 gezeilde wedstrijden en werden daarmee overtuigend voor de derde keer op rij Europees Kampioen. Wouter Molenaar en Frans Dagelet werden tweede. Daan Versteeg en Mark van Wijk werden derde voor Klaus Eisenblatter en Peter Hauschildt. Volgend jaar zal het Europees Kampioenschap Sharpie worden gezeild in Weymouth, Engeland, de locatie voor de Olympische Spelen in 2012.

De Sharpieklasse is momenteel een van de grootste klassieke
wedstrijdklassen van Nederland. Tijdens de Nederlandse
Kampioenschappen, van 8 tot en met 10 september in Almere-Haven worden meer dan 45 deelnemers verwacht.