Belgische schipper is 500ste deelnemer aan VAART!Vrachtindicator

BATHMEN NL, 20060812 -- BATHMEN 12/8 - De 500ste deelnemer aan VAART!Vrachtindicator heeft zich gemeld. Een Belgische varende ondernemer brengt het ingeschreven scheepstonnage op 861.677 ton. In VAART!Vrachtindicator vergroten schippers elkaars inzicht in de vrije Rijn- en binnenvaartmarkt door anoniem hun aangenomen reizen te melden. In ruil ontvangen ze viermaal daags per e-mail overzichten van alle gemelde reizen. Sinds de start in mei 2002 werden 22.788 vrachtmeldingen statistisch verwerkt.


VAART!Vrachtindicator is een initiatief van VAART.nl, het internetplatform voor en door de beroepsvaart. VAART! is tien jaar actief en won vorig jaar de Binnenvaartondernemerswisseltrofee van binnenvaartorganisatie CBOB.

Schippers in de vrije vaart onderhandelen met bevrachters en verladers over de vracht voor elke reis. VAART!Vrachtindicator indexeert aangenomen reizen naar vracht per ton per kilometer. Veranderingen in de markt, bijvoorbeeld door laag water op de Rijn, stijgende brandstofkosten of beperking van de vlootcapaciteit door vakantiegangers, zijn door de informatiesnelheid vrijwel direct zichtbaar.

Sterk instrument
Voorzitter Erik van Toor van schippersvakbond ONS schetste onlangs, toen hij zijn schip had verkocht en stopte met varen, het belang van VAART!Vrachtindicator: 'Alle deelnemers aan vrachtindicator bedankt voor het vergroten van ons marktinzicht en bedenk dat we met vrachtindicator en solidariteit een heel sterk instrument in de markt hebben gezet!'
De praktijk leert dat schippers de vrachtindicator als referentie gebruiken en proberen er nog een betere vracht uit te halen. Na opheffing van de schippersbeurzen kort voor de eeuwwisseling werd voor veel varende ondernemers de markt ondoorzichtig. Hun onderhandelingspositie werd er niet beter op. Met VAART!Vrachtindicator is de transparantie terug in de markt.

De databank van VAART!Vrachtindicator geeft inzicht in duizenden vervoersrelaties naar alle bereikbare bestemmingen in Europa. De gemiddelde partijgrootte is 1242 ton, de reisafstand gemiddeld 537 km. Schepen varen gemiddeld 92 kilometer leeg naar de volgende laadplaats. Naast de vele Nederlandse schippers melden ook 26 Belgische en 12 Duitse schippers hun vrachten aan VAART!Vrachtindicator. Het kleinste deelnemende schip kan per reis 341 ton lading meenemen, het grootste 5600 ton.



Ingezonden persbericht