50.000 vluchtelingen zonder hulp in Sri Lanka r/>
Cordaid

Partners van Mensen in Nood/Cordaid roepen om hulp en aandacht

De gewelddadige situatie in het Noordoosten van Sri Lanka wordt met de dag zorgwekkender. Zo'n 50.000 mensen zijn naar schatting op de vlucht geslagen en zitten in vluchtelingenkampen. Partners van Mensen in Nood/Cordaid melden dat alleen al uit de stad Muttur, waar het hevigst wordt gevochten, zeker 30.000 mensen zijn gevlucht. In de kampen is gebrek aan drinkwater, voedsel en medische hulp. De meeste mensen moeten tientallen kilometers lopen om de kampen te bereiken. De Nederlandse Cordaid medewerker Frederique van Drumpt is in Sri Lanka en gaat de vluchtelingenkampen bezoeken. De situatie is volgens onze lokale medewerkers mensonterend; zwangere vrouwen bevallen langs de weg zonder hulp, kinderen raken hun ouders kwijt in de grote mensenmassa's. Het is frustrerend dat de strijdende partijen geen moeite doen de gebieden toegankelijk te maken voor hulpverlening.

Mensen in Nood/Cordaid werkt al jarenlang in het Tamil-gebied in Sri Lanka. Veel van onze partnerorganisaties richten zich op vredesopbouw, opvang van oorlogsslachtoffers (TDDA), de mensenrechtensituatie (CTF) en het zogenaamde early warning systeem (Muslim Information Centre), dat mensen op tijd moet waarschuwen een gevaarlijk gebied te verlaten. Na de tsunami zijn deze partners ook wederopbouwprojecten begonnen voor de getroffenen in het gebied, met geld dat Mensen in Nood van Giro 555 heeft gekregen. De gevechten vinden vooral plaats rond Muttur in het district Trincomalee. Veel opbouwwerkzaamheden in dit gebied liggen stil door het aanhoudende geweld. Mensen in Nood/Cordaid steunt de partners nu met hun noodhulp aan de vluchtelingen o.a. met het verstekken van voedsel, drinkwater, kleding en medicijnen.

Mensen in Nood/Cordaid benadrukt dat alle partijen in de burgeroorlog buitensporig geweld gebruiken richting de burgers, zowel de LTTE (Tamils) als de overheid. Door middel van lobby wil Mensen in Nood/Cordaid met een groot aantal Europese hulporganisaties internationale politieke aandacht krijgen voor de nijpende humanitaire situatie in het gebied.