Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 12 augustus

Fryslân, 12-08-2006 o Politieberichten van vrijdag 11 augustus 07.00 uur t/m zaterdag 12 augustus 13.00 uur.

Fryslân: aankondiging snelheidcontroles
Bureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 33 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken; de N384 van Winsum naar Franeker, de N356 van Sumar naar Nijega en de N384 van Dearsum naar Winsum. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er natuurlijk ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Leeuwarden: tas van fietsster gestolen
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een tas uit een fietsmandje van een 53-jarige fietsster uit Leeuwarden. Donderdagavond werd de vrouw op de Van Loonstraat door een onbekende fietser ingehaald, die tijdens het voorbijrijden haar tas uit het fietsmandje griste. In de tas zaten onder andere een portemonnee met inhoud, mobiele telefoon, identiteitskaart en bankpasjes. Het slachtoffer deed aangifte.

Zwaagwesteinde: bromfietser gewond door aanrijding
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Voorstraat. Een 22-jarige automobilist uit Dokkum sloeg linksaf om een parkeerterrein op te rijden. Hij zag daarbij echter een 34-jarige bromfietser uit Zwaagwesteinde over het hoofd. De bromfietser reed vol tegen de zijkant van de auto, kwam ten val en liep hierbij hoofdletsel op. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum gebracht. De automobilist bleef ongedeerd.

Aldeboarn: automobiliste gewond door aanrijding
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Wjitteringswei. Een 29-jarige automobiliste uit Drachten remde plotseling af. Een 23-jarige automobiliste uit Boornbergum reed achter haar, maar zag te laat dat haar voorgangster remde. Ze kon ondanks krachtig remmen een aanrijding niet meer voorkomen. De brandweer heeft de bestuurster uit Drachten uit haar auto moeten bevrijden. Zij is met nekletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. De vrouw uit Boornbergum bleef ongedeerd. Een bergingsbedrijf voerde beide autos af.

Schiermonnikoog: snelheidscontrole
De politie heeft vrijdagmiddag een snelheidscontrole uitgevoerd aan de Badweg. Op deze locatie geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur. De controle is op verzoek van omwonenden en naar aanleiding van klachten uitgevoerd. Van de 15 gecontroleerde voertuigen reed een automobilist 38 km/uur waar proces-verbaal voor opgemaakt is.

Heerenveen: dronkaard ingesloten
De politie heeft zaterdag in de vroege ochtenduren een man aangehouden die onder invloed van drank op de Sieger van der Laanstraat onder zijn fiets lag. De man weigerde zich te identificeren aan de agenten. Tijdens het fouilleren bleek dat de man geen identiteitsgegevens bij zich had. Hij is voor verhoor naar het politiebureau gebracht en ingesloten ter vaststelling van zijn identiteit.

Sneek: mishandelaar aangehouden
De politie heeft zaterdagochtend een 38-jarige man uit Sneek op verdenking van een mishandeling in een woning aan de Jasker aangehouden. De verdachte is voor verhoor naar het politiebureau gebracht en ingesloten. Hij had een 43-jarige plaatsgenoot in de woning mishandeld. Het slachtoffer is met hoofd- en knieletsel per ambulance naar het lokale ziekenhuis gebracht. De aanleiding van het incident moet in de relationele sfeer gezocht worden. Zowel het slachtoffer als een 45-jarige inwoonster van Sneek deed aangifte. Het politieonderzoek gaat door.

Lemmer: woninginbraak
De politie onderzoekt een woninginbraak die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond in een woning aan de Lennastraat. Er is een portemonnee met inhoud, sigaretten en shag gestolen. Het is onbekend hoe men de woning binnendrong. Zaterdagochtend zijn een aantal bankpasjes bij het huis van de buren aangetroffen. De 30-jarige bewoonster lag tijdens de inbraak te slapen. Ze deed aangifte.

Sneek: scooterrijder gewond door aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag assistentie geleverd tijdens een eenzijdig ongeval aan de Groenedijk waarbij een 51-jarige scooterrijder uit Sneek gewond raakte. Het slachtoffer was in een bocht met zijn scooter onderuit gegaan. Hij is met beenletsel per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht.

Leeuwarden: automobilist onder invloed van alcohol en drugs aangehouden
De politie heeft zaterdagochtend een 19-jarige Leeuwarder aan de Henri Dunantweg aangehouden omdat hij zonder rijbewijs in een personenauto reed. De bestuurder viel de surveillerende agenten op door zijn slingerende weggedrag. De verdachte verklaarde onder invloed van alcohol en drugs te zijn en overhandigde de politie een wikkel speed. Aan het bureau blies de verdachte 245 ug/l en kreeg een rijverbod van
1 uur. In verband met het gebruik van verdovende middelen is een bloedproef afgenomen. Deze uitslag moet nog volgen. Voor alle zaken is proces-verbaal gemaakt en de verdachte is daarna weer vrijgelaten.

Appelscha N381: automobilist gewond door aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding tussen twee personenautos die zaterdagochtend op de provinciale weg N381 plaatsvond. Een 19-jarige automobilist uit Elsloo kwam vanaf de Wester Es, wilde bij de kruising Terwisscha oversteken. Een 23-jarige inwoner van Eursinge (Dr) naderde vanuit de richting Emmen. Hij kon ondanks krachtig remmen, een botsing met de overstekende personenauto niet voorkomen. De bestuurder uit Elsloo raakte gewond en is per ambulance ter observatie naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht. Daar is later een bloedproef afgenomen waarvan de uitslag nog niet bekend is. Zijn twee passagiers bleven ongedeerd. Het politieonderzoek gaat verder.

Dearsum: rijbewijs van beginnend bestuurder na drankgebruik ingevorderd
De politie heeft zaterdagochtend een 18-jarige automobilist uit de gemeente Boarnsterhim aan de Snitserdyk aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De man was met zijn auto uit de richting van Sneek gekomen en door een te hoge snelheid in de slip geraakt. Hij was over een markeringsbord gereden en via de middenberm in de noordelijke berm tot stilstand gekomen. De verdachte is een beginnend bestuurder en blies aan het bureau 440 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 6 uur.

Terschelling West: verdachte na mishandeling aangehouden
De politie heeft zaterdagochtend een 20-jarige inwoner van Wezep aan de Torenstraat aangehouden op verdenking van mishandeling van een 22-jarige inwoner van de gemeente Terschelling. Het incident vond op de dansvloer in een café plaats. De aanleiding of toedracht van het incident is nog onduidelijk. Wel staat vast dat er over en weer klappen zijn gevallen. Het slachtoffer raakte gewond en agenten brachten hem naar de lokale huisarts. De huisarts constateerde dat de Terschellinger een gebroken kaak en een hersenschudding had. Hij is per reddingsboot naar de vaste wal gebracht en vervolgens naar een ziekenhuis. De verdachte is naar het bureau gebracht en ingesloten. Ook hij was gewond aan kaak, lip en hand, maar sloeg medische zorg af. Het politieonderzoek gaat door en de politie gaat nog verder in gesprek met het slachtoffer, de verdachte en getuigen.

Heeg: diefstal Friese wimpel
De politie heeft zaterdag een aangifte opgenomen van de diefstal van een Friese wimpel. De wimpel is tussen donderdagavond en
vrijdagochtend gestolen vanaf een vlaggenmast die aan een recreatiewoning aan de Gouden Boaijum bevestigd is. Men heeft daarbij ook de houder van de vlaggenmast vernield. Een 51-jarige inwoonster van Almelo deed aangifte.

Surhuisterveen: voetgangster gewond door aanrijding scooter De politie onderzoekt een aanrijding die vrijdagmiddag aan De Dellen tussen een scooterrijdster en een voetgangster plaatsvond. Hierbij raakte een 59-jarige inwoonster van Surhuisterveen gewond. Een 17-jarige scooterrijdster uit Surhuisterveen reed in de richting van de Gedempte Vaart. Zij vervoerde een passagier. Om uit te wijken voor een geparkeerde geldwagen en vanwege tegenliggers wilde ze via de stoep rijden. De 59-jarige vrouw liep daar in de richting van De Kolk. De bromfietsster kon ondanks krachtig remmen een aanrijding met de voetgangster niet meer voorkomen. De bromfietsster met passagier en de voetgangster vielen. De scooterrijdster is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar bleek dat ze niet in het bezit was van een bromfietscertificaat. Verder bleek dat het vermogen van de bromfiets te hoog was. Hier is een boete van E 70,-- voor uitgeschreven. Voor alle overige zaken is proces-verbaal opgemaakt en de bromfietsster is daarna weer vrijgelaten. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De bromfietsster en haar passagier kwamen met de schrik vrij.

Burgum: winkeldief aangehouden
De politie heeft zaterdagochtend een 39-jarige inwoonster van Burgum in een supermarkt aan de Markt aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw had bij de kassa boodschappen afgerekend, maar bood de inhoud van een tas boodschappen t.w.v. E 40,72 niet aan om af te rekenen. Dit is door winkelpersoneel ontdekt waarop de politie ingeschakeld is. De vrouw is voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en ze is daarna weer vrijgelaten. Een medewerker van de supermarkt deed aangifte.

Heerenveen: fietsen gestolen
De politie heeft aangifte opgenomen van diefstal van twee fietsen die uit een berging aan het Kattebos gestolen zijn. De diefstal vond plaats tussen vrijdag 23.00 uur en zaterdag 08.00 uur. De berging was niet afgesloten. Een 47-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Nij Beets: beroving met geweld
De politie onderzoekt een beroving die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond waarbij een 38-jarige inwoner van Ouwster-Nijega door twee onbekende verdachten beroofd is. Het slachtoffer raakte tijdens een stapavond in Heerenveen in gesprek met twee onbekende mannen. Het trio wilde hun avond in Groningen voortzetten en vertrok per auto. Tijdens de rit is het slachtoffer van zijn portemonnee, zijn gsm en zijn pinpas beroofd. Hij moest onder bedreiging met geweld ook zijn pincode aan de twee mannen vertellen. Daarna is hij langs de snelweg uit de auto gezet. Het slachtoffer is te voet via de weilanden richting Nij Beets gegaan. Rond 10.00 uur werd de man door omwonenden van de Swynswei in Nij Beets ontdekt. Ze schakelden de politie in. De man was onder invloed van alcohol en was gewond aan zijn kaak. Hij is door agenten naar zijn woning gebracht en deed aangifte van de beroving. Het politieonderzoek gaat door.