Persbericht ELF BRL - Rizla Racing Day Assen,13 augustus 2006

Persbericht t.a.v. de (auto)sportmedia

Sandor van Es zegeviert voor 46.000 toeschouwers in ELF BRL-V6
Marijn van Kalmthout pakt dubbelzege in ELF BRL-Light

Assen, 13 augustus 2006 - Sandor van Es heeft de beide races van de ELF BRL-V6 gewonnen tijdens de Rizla Racing Day op TT Circuit Assen (46.000 toeschouwers op zondag). Het waren de eerste overwinningen voor de coureur uit Amsterdam dit seizoen. Marijn van Kalmthout (Hoofddorp) deed dit seizoen al meer 'podiumervaring' op. De regerend Benelux-kampioen in de ELF BRL Light won op TT Circuit Assen zijn vijfde en zesde race dit jaar.

Sandor van Es was de snelste in de klasse ELF BRL-V6 tijdens de kwalificatietraining. Hij bleef Jeroen Reijntjens, klassementsaanvoerder Jacky van der Ende en tweede man in de tussenstand Donald Molenaar voor. Van Es leidde de eerste race, verreden op zaterdag, van start tot finish. Jeroen Reijntjens volgde de koploper continu op de tweede plaats. Reijntjens zette Van Es wel onder druk, maar zag geen kans om de leiding over te nemen. Voor Van der Ende en Molenaar was het een race om snel te vergeten, beiden vielen uit. De auto van Molenaar viel al in de eerste ronde stil, Jacky van der Ende leek op weg naar de derde plaats toen hij drie ronden voor het einde de pijp aan Maarten moest geven. Mede hierdoor kon Donny Crevels, winnaar van de twee vorige races op de Nürburgring, zijn zesde startplek voor de derde (podium)plaats verruilen. "In de eerste races van het seizoen had ik veel pech, nu gaat alles op rolletjes", aldus een gelukkige Sandor van Es na zijn eerste zege dit seizoen. "De training en de race verliepen probleemloos. Mijn enige probleem is mijn fysieke gesteldheid. Ik heb twee weken geleden een virus opgelopen, daardoor kon ik een week lang zelfs geen water binnenhouden. Ik merkte de laatste ronden dat ik nog niet helemaal fit ben." Jeroen Reijntjens boekte ook zijn beste resultaat van het seizoen. "Ik ben hartstikke tevreden. Ik kon de laatste ronden zelfs iets rustiger aan doen om mijn banden te sparen voor de tweede race." Donny Crevels, teamgenoot van Reijntjens, stond ook met een lach op zijn gezicht op het podium. "Als zesde starten en dan toch nog derde worden is een goed resultaat." 13 augu
In de klasse ELF BRL Light vertrok Marijn van Kalmthout van pole position. Bij de start was het de als tweede vertrokken Dick Freebird die de leiding nam. "Ik werd opgehouden door een langzamere BRL-V6", aldus Van Kalmthout. Na een paar ronden zag hij kans om de eerste plek over te nemen van het ELF BRL Light-talent, die uiteindelijk tweede werd. Beiden deden goede zaken in de strijd om de titel, want klassementsaanvoerder Peter Furth kwam na een aanrijding niet verder dan de twaalfde plaats. Henry Zumbrink eindigde als derde. Marijn van Kalmthout was erg blij met alweer zijn vijfde zege dit seizoen. "Mijn auto is erg goed", complimenteerde hij zijn technische crew. "In de training en in de race was ik met afstand de snelste." Dick Freebird was 'zeer tevreden' met zijn tweede plaats, ondanks dat hij de eerste plek in de race moest afstaan. "De balans van mijn auto was minder goed", vertelde hij.

Sandor van Es leidde ook de tweede race van start tot finish. De wedstrijd werd onderbroken door een neutralisatie achter de safety car, veroorzaakt door een aanrijding waarvan de gevolgen beperkt bleven tot plaatschade. Donny Crevels, vanaf de derde startpositie vertrokken, nam bij de start de tweede plaats van Jeroen Reijntjens over. Donny eindigde als tweede, voor Jeroen. Achter Francesco Pastorelli kwam Jacky van der Ende, na een start vanaf de vijftiende startpositie, als vijfde over de finish. De klassementsaanvoerder deed daarmee goede zaken in de strijd om de titel, aangezien zijn grootste rivaal Donald Molenaar ook in de tweede race niet scoorde.

"Het is lekker om voor zoveel publiek te winnen", aldus Van Es. "Kampioen worden wordt voor mij heel moeilijk, na mijn pech in het begin van het seizoen. Ik geef echter niet op tot het slot van het seizoen. In dit kader is het voor mij gunstig dat het extra ingelaste optreden van de ELF BRL tijdens de A1 Grand Prix op Circuit Park Zandvoort meetelt voor het kampioenschap."
Marijn van Kalmthout won wederom de race van de ELF BRL Light en is daarmee tevens de nieuwe klassementsaanvoerder. In de beginfase lag de als derde gestarte Henry Zumbrink nog op de tweede plaats, een positie die hij niet kon vasthouden. Dick Freebird passeerde hem en kwam als tweede over de finish. Zumbrink moest, net als een dag eerder, genoegen nemen met de derde plaats.

Marijn: "Deze keer hield ik bij de start wel de leiding in handen. Ik was niet blij met de safety car, daardoor verloor ik mijn voorsprong op Dick Freebird. Gelukkig kon ik de eerste plaats ook na de neutralisatie vasthouden. Dit was echt een topweekeinde."
Dick Freebird had geen goede start. "Ik verloor twee plaatsen en viel terug naar de vierde plaats. gelukkig kon ik die twee posities weer goedmaken." Achter Freebird eindigde Henry Zumbrink voor de tweede keer op de derde plaats. "Dit is alweer mijn vierde podiumplek dit seizoen", aldus de coureur die sprak over een 'super raceweekeinde'.

De volgende races van de ELF Benelux Racing League worden verreden op het circuit van Zolder (B) op 9 en 10 september.

Uitslagen ELF BRL V6 kampioenschap, Rizla Racing Day, TT Circuit Assen:
1e race:

1. Sandor van Es, 15 ronden in 27:32.905; 2. Jeroen Reijntjens, op 3.735; 3. Donny Crevels, op 15.290;

4. Danny van Dongen, op 15.910; 5. Francesco Pastorelli, op 24.585; 6. Daniel Schryvers, op 34.323.
2e race:

1. Sandor van Es, 12 ronden in 27:09.033; 2. Donny Crevels, op 2.797; 3. Jeroen Reijntjens, op 4.618;

4. Francesco Pastorelli, op 9.940; 5. Jacky van der Ende, op 10.084; 6. Danny van Dongen, op 10.240.

Stand na tien races ELF BRL V6 kampioenschap 2006:
1. Jacky van der Ende 136 punten; 2. Donald Molenaar 119; 3. Donny Crevels 109; 4. Sandor van Es 105;

5. Danny van Dongen 100; 6. Marc Goossens 86.

Uitslagen ELF BRL Light kampioenschap, Rizla Racing Day, TT Circuit Assen:
1e race:

1. Marijn van Kalmthout, 15 ronden in 29:19.724; 2. Dick Freebird, op 1 ronde; 3. Henry Zumbrink, op 1 ronde;

4. Theo Stor, op 1 ronde; 5. Frank Gielens, op 1 ronde; 6. Eric van den Munckhof, op 1 ronde.
2e race:

1. Marijn van Kalmthout, 12 ronden in 27:51.409; 2. Dick Freebird, op 2.468; 3. Henry Zumbrink, op 5.382;

4. Frank Gielens, op 6.170; 5. Peter Furth, op 6.638; 6. René Zwikker, op 8.049.