Gemeente Hilversum

Start tweede deel herinrichting Hilvertsweg

4 augustus 2006
Op maandag 14 augustus begint de aannemer in opdracht van de gemeente met fase 2 van de herinrichting van de Hilvertsweg, het gedeelte tussen de Havenstraat en de Gijsbrecht van Amstelstraat. De werkzaamheden beginnen met het vervangen van de riolering. Gewerkt wordt vanaf de Gijsbrecht van Amstelstraat in de richting van de Havenstraat. De werkzaamheden duren tot half november.

De werkzaamheden
Bij het vervanging van de riolering wordt in de eerste twee weken ook gewerkt op de kruising Hilvertsweg/Gijsbrecht van Amstelstraat. Daar moet met het hemelwaterriool van de Hilvertsweg de Gijsbrecht worden overgestoken. Dat gebeurt in twee fasen.
Aansluitend aan de vervanging van het riool worden op de Hilvertsweg de rijweg en de stoepen vernieuwd. Helaas wordt wegens een gebrek aan belangstelling het eigen terrein voor de winkels niet in de werkzaamheden meegenomen.
De rijweg wordt in klinkers uitgevoerd. Bij de zijstraten worden plateaus aangelegd en
ter hoogte van de achteruitgang van de Dr. Bavinckschool komt een wegversmalling met drempel.

Tijdens de werkzaamheden is in principe steeds één van de stoepen begaanbaar. Aan de kant waar aan de stoep wordt gewerkt, worden houten loopschotten gelegd.
In zijstraten met eenrichtingsverkeer, die tijdens de werkzaamheden doodlopen tegen het werk, wordt tijdelijk tweerichtingsverkeer ingevoerd.

Na de herinrichting wordt op dit deel van de Hilvertsweg tweerichtingsverkeer ingevoerd en een 30-kilometerregime.

Omleidingen
Als in de eerste twee weken met het hemelwaterriool de Gijsbrecht van Amstelstraat wordt overgestoken, is op de Gijsbrecht slechts één weghelft beschikbaar voor het verkeer. In de eerste week wordt gewerkt aan de zuidelijke kant van de kruising, in de tweede week aan de noordelijke kant. Autoverkeer vanaf de kant van de Loosdrechtseweg kan zijn normale route rijden; doorgaand autoverkeer vanaf de andere kant wordt omgeleid via de Neuweg, de Hilvertsweg en de Bosdrift.

Voor het middendeel van de Hilvertsweg, dus tussen de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Neuweg, heeft dit een paar lastige gevolgen. In de eerste week is dat deel van de Hilvertsweg bij de Gijsbrecht afgesloten. In de tweede week Is het vanaf de Gijsbrecht wel mogelijk de Hilvertsweg op te rijden richting Neuweg, maar alleen voor autoverkeer vanaf de kant van de Bosdrift. En het uitrijden de Gijsbrecht op kan dan alleen in de richting van de Neuweg.

Het omleiden rond het werk aan de Hilvertsweg-Noord kan beperkt blijven tot een omleiding voor autoverkeer vanaf de Taludweg. Dat wordt via de route Havenstraat-Koningsstraat-Neuweg naar de Gijsbrecht van Amstelstraat geleid. Op het gedeelte van de Hilvertsweg tussen de Havenstraat en de Gijsbrecht geldt vanaf de start van de werkzaamheden alvast tweerichtingsverkeer. Naarmate het werk vordert zijn de woningen en de winkels/bedrijven bereikbaar vanaf de ene of de andere kant.

Eigen rioolaansluiting
De aannemer legt op de Hilvertsweg een nieuw riool aan, maar vervangt ook de huisaansluitingen. Dit gebeurt echter niet verder dan tot aan de erfgrens. In de meeste gevallen is dit de erfafscheiding van de voortuin. In de praktijk blijken veel woningen nog gecombineerd op het riool te zijn aangesloten. Dat betekent dat twee of meer woningen het afvalwater via een gezamenlijke huisaansluiting op het riool lozen. In het kader van de herinrichting is het mogelijk om met de rioleringswerkzaamheden in de openbare weg 'mee te liften' en tegen een gereduceerd tarief een eigen aansluiting op het riool te laten maken. De kosten hiervan bedragen dan EUR 469,-- per aansluiting. Normaal geldt hiervoor een tarief van EUR 1.147,--. U bent daarna overigens zelf verantwoordelijk voor de aanleg van de leiding op uw eigen terrein.

Met vragen over de eigen rioolaansluiting kunt u terecht bij de heer Jos de Vries van de Dienst Stad, tel.: 035 - 629 2142.

Huisvuil (geldt ook voor de zijstraten)
Als de werkzaamheden in de openbare weg de doorgang belemmeren voor de vuilniswagen van de GAD, worden de huisvuilcontainers op de gebruikelijke ophaaldag door de aannemer verzameld en naar een plaats gebracht waar de vuilnisauto van het GAD nog wel kan komen. U dient uw container vóór 7.30 uur aan de weg te zetten. De aannemer zet de containers ook weer terug voor uw woning, op voorwaarde dat het huisnummer er op vermeld staat.

Datzelfde kan gaan gelden voor de zijstraten Begoniastraat, Dahliastraat en Meidoornstraat. Als het voor de GAD te lastig wordt om die straten in te rijden en vervolgens achteruit weer terug, brengt de aannemer ook daar de bakken naar een verzamelplaats.

Overlast
Herinrichting van wegen levert onvermijdelijk overlast op. De gemeente vraagt daarvoor uw begrip.

Informatie
Met vragen kunt u terecht bij de gemeentelijk opzichter bij de werkzaamheden, de heer Peter Vlug, telefonisch bereikbaar via 035 - 629 2657, bij de coördinator uitvoering van de gemeente, de heer Ernst Reumer, tel.: 035 - 629 2552 of (vanaf 14 augustus) bij Wil Kamer, bereikbaarheidscoördinator, tel.: 035 - 629 2200.