LIJST PIM FORTUYN
TWEEDE KAMERFRACTIE

PERSBERICHT

Den Haag, 14 augustus 2006

Eerdmans gaat week boefjeskamp in

LPF-Kamerlid Joost Eerdmans zit vanaf vandaag, maandag 14 augustus, tot en met vrijdag 18 augustus in de justitiële jeugdinrichting Den Engh in Den Dolder. Hij is er werkzaam als assistent-groepsleider. Eerdmans voert dit experiment als Kamerlid uit, omdat hij enthousiast voorstander is van de onorthodoxe heropvoedingsmethode zoals die o.a. in Den Engh wordt gebruikt om criminele jongeren weer op het rechte pad te brengen.

Eerdmans zal vijf dagen lang b innen de inrichting verblijven en (in tenue) meedraaien met alle activiteiten en werkzaamheden die binnen de groep zullen worden uitgevoerd.

Den Engh is een deels gesloten, deels open jeugdinrichting die zich richt op het, met behulp van de groep, opvoeden van ernstig gedragsgestoorde en/of criminele jongens. Zij functioneren ofwel op zwakbegaafd niveau (IQ tussen 65- 85) of behoren tot de groep jonge veelplegers. De jongens zijn tussen de 12 en 23 jaar, vastgelopen op school en/of werkloos. Hun toekomst is uiterst zorgelijk.

Doel van de heropvoeding en behandeling in Den Engh is de houding, gedragingen en reacties van de jongens in overeenstemming te brengen met de gangbare waarden en normen in de Nederlandse samenleving. Dit wordt uitgevoerd door middel van de Socio-Groeps-Strategie (SGS).

Eerder liet Eerdmans zich een week opsluiten in een gevangenis, liep hij een week met een enkelband en voerde hij een werkstraf uit onder toezicht van de reclassering. 'Deze proeven doe ik om als justitiewoordvoerder een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de andere kant van ons rechtssysteem. Een kant die wij als Kamerleden - op werkbezoek of achter het bureau - niet te zien krijgen', aldus Eerdmans.