D66

Schriftelijke vragen van het lid Dittrich (D66) aan de minister van Justitie over besmette erfenissen

Datum 14 augustus 2006

1. Hoe vaak komt het op jaarbasis voor dat een erfenis in de ogen van het Openbaar Ministerie qua herkomst besmet is als gevolg van criminele activiteiten van de erflater? Worden dit soort gegevens bijgehouden en zo nee, waarom niet?
2. Hoe vaak zou het Openbaar Ministerie beslag willen leggen op zon erfenis, maar doet het dat niet vanwege een slechte bewijspositie of andere redenen?
3. Welke wettelijke belemmeringen zijn er in uw visie om gemakkelijker op een besmette erfenis beslag te leggen? 4. Deelt u mijn mening dat het juridisch gezien zo geregeld zou moeten worden dat wanneer het Openbaar Ministerie serieuze verdenking heeft tegen de herkomst van de gelden en/of goederen in een erfenis, beslaglegging mogelijk moet worden gemaakt met daaraan gekoppeld een procedure, waarin de erfgenamen aannemelijk moeten maken dat de herkomst van de erfenis bonafide is en mochten de erfgenamen daarin niet slagen, dat de erfenis aan de Staat toevalt?
5. Bent u bereid langs de lijnen van de criteria, vermeld in vraag 5, de wet in die zin te wijzigen?
6. Ziet u andere mogelijkheden om te voorkomen dat een besmette erfenis door de erfgenamen van een crimineel aanvaard en te gelde gemaakt kan worden? *

14-8-2006 10:26