Llink


Rotterdam, 14 augustus 2006


- PERSBERICHT -

Vluchtnummer SA 0260 naar Johannesburg

LLiNK op Reis bezoekt Zuid-Afrika

LLiNK op Reis is een eigenzinnig reisprogramma waarin Froukje Jansen en Johan Eikelboom de grenzen van het backpacken verleggen. Elke week doen ze een bijzondere en weinig voor de hand liggende bestemming aan. Vandaag is Johan in Zuid-Afrika, het land dat na een lange periode van apartheid bouwt aan een nieuwe toekomst. Hij brengt onder andere een bezoek aan Soweto, de South Western Township nabij Johannesburg. Vroeger was dit een beruchte sloppenwijk, nu wordt er in deze gemeenschap van 1,5 miljoen mensen volop geïnvesteerd. LLiNK op Reis vluchtnummer SA 0260 is woensdag 16 augustus om 21:25 te zien op Nederland 3.

Soweto stond vroeger bekend als no-go area. Tegenwoordig is het vrij toegangkelijk voor toeristen. Je vindt er allerlei soorten huizen, van krotten tot prachtige villa's. Ondanks de doorgevoerde verbeteringen kampt Soweto nog altijd met armoede, werkeloosheid en Aids. Toch zijn de mensen die Johan ontmoet gastvrij en optimistisch.

Apartheid mag dan meer dan 15 jaar geleden zijn afgeschaft, in het plaatsje Orania lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Hier leven en werken alleen blanke mensen. Tijdens zijn bezoek aan dit bizarre bolwerk probeert Johan te achterhalen wat deze mensen beweegt.

Durban is met 300 dagen zon per jaar dé badplaats van Zuid-Afrika en kent een echte surfcultuur. De stad is een smeltkroes van culturen, waarvan de Indiase de meest opvallende is. Naast badplaats is Durban misschien nog wel meer de toegangspoort naar het prachtige achterland van de Kwazulu-Natal.

Johan's reis vervolgt dan ook naar Zululand, waar hij een bezoek brengt aan het voor toeristen opgerichte Zulu-park. Een ode aan de oude cultuur van de Zulu's. In Nompondo daarentegen leven de Zulu's alles behalve traditioneel. Johan ontmoet hier Sypfilie, de grote inspirator van de Nompondo-gemeenschap, die zich inzet voor de ontwikkeling van de stad.

LLiNK op Reis is 16 augustus 2006 om 21.25 uur te zien op Nederland 3. LLiNK op reis is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, 747AM en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT

Beeldmateriaal in hoge resolutie is te vinden op:

http://www.llink.nl/Beeldmateriaal.133.0.html