Llink


Rotterdam, 15 augustus 2006


-PERSBERICHT-

HIV/Aids, de kille sluipmoordenaar
LLiNK Warzone bezoekt Zuid-Afrika

Hillbrow in Johannesburg en The Capeflats in Kaapstad zijn twee van de meest criminele stadswijken ter wereld. Kogels en messteken waren hier lange tijd doodsoorzaak numer één. Maar inmiddels heeft een veel grotere bedreiging zich aangediend: HIV/Aids. Het virus zaait dood en verderf in de gangsterwijken, evenals in de rest van Zuid-Afrika. Nelson Mandela verloor zijn zoon Makghato aan aids en spreekt van een nieuwe oorlog in Zuid-Afrika. HIV/Aids maakt nu vele malen meer slachtoffers dan dat het oude apartheidsregime ooit heeft veroorzaakt. LLiNK Warzone is woensdag 16 augustus om 23:40 uur te zien op Nederland 3.

Samen met de 38-jarige fotograaf Adriaan Backer reisde Gideon van Aartsen af naar het hol van de leeuw. Voor Stop Aids Now! maakte Backer het indringende fotoverslag 'A Call to Witness'. Veel van de foto's zijn in Hillbrow gemaakt. De wijk wordt wel beschouwd als het 'afvoerputje' van Zuid-Afrika. Hier vindt men de allerarmsten van het land: werkelozen, vluchtelingen, drank- en drugsverslaafden en talloze aidswezen.

Wie wordt geboren in The Capeflats in Kaapstad heeft dubbel pech, je bent 'coloured': je hoort niet bij de blanken en niet bij de zwarten, en je kunt nauwelijks ontsnappen aan de macht van gangsterbendes als The Americans of The Hard Livings. In het Hawenqua Correctional Institute werden unieke beelden gemaakt, een gevangenis waar bijna iedere jonge crimineel uit The Capeflats een keertje terecht komt. Veel jonge jongens die voor een simpele diefstal gezond de gevangenis ingaan, komen er verkracht en besmet met het virus vandaan.

LLiNK Warzone Zuid-Afrika is mede mogelijk gemaakt door Stop Aids Now! De organisatie Stop Aids Now! zet zich in voor de wereldwijde aidsbestrijding, door aidswezen een toekomst te geven. Met opvang, medicijnen en voorlichting. En door te investeren in de ontwikkeling van een aidsvaccin.

LLiNK Warzone is woensdag 16 augustus om 23:40 uur te zien op Nederland 3. Deze zomer herhaalt LLiNK de Warzone uitzendingen van BNN. Na de zomer volgt een nieuwe eigen reeks. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Sinds september 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, 747AM en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT

Beeldmateriaal in hoge resolutie is te vinden op:

http://www.llink.nl/Beeldmateriaal.133.0.html