Politie Gelderland-Zuid

Eén aanhouding bij alcoholcontrole

Malden, 16-08-2006 o Politieteam Heumen hield dinsdagnacht op de Rijksweg in Malden een alcoholcontrole. Bij 50 bestuurders is een blaastest afgenomen. Na een blaastest op de voorselectieapparatuur op straat werd een 59-jarige Maldense aangehouden op verdenking van rijden onder invloed.

Het lukte de vrouw om medische redenen niet om vervolgens op de ademanalyse een geldige blaastest te doen. Daarom waarschuwden de agenten een bloedproefarts die naar het politiebureau kwam om een bloedproef af te nemen. Deze wordt naar het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) gezonden voor analyse. In afwachting van de resultaten is de 59-jarige heengezonden. Wel kreeg zij een rijverbod van 10 uren opgelegd.

Op de ademanalyse moeten bestuurders twee keer een geldige blaastest doen als de tester bij de voorselectie op straat teveel alcoholgebruik uitwijst. De uitslag van deze ademanalyse komt ook altijd in het proces-verbaal te staan. Weigering om mee te werken aan een blaastest houdt meteen een misdrijf in. Als om medische redenen niet kan worden geblazen, zoals in dit geval, gaat de controle gewoon door en wordt altijd uitgeweken naar een bloedproef.
(08)