GroenLinks

GroenLinks wil sluiting vertrekcentrum Ter Apel

16 augustus 2006

GroenLinks wil dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) de deuren van vertrekcentrum Ter Apel sluit. Uit recente cijfers blijkt dat het overgrote deel van de bewoners van Ter Apel met onbekende bestemming vertrekt. In de meeste gevallen betekent dat een enkeltje illegaliteit in Nederland. De cijfers bevestigen nogmaals het falen van het terugkeerbeleid van minister Verdonk. GroenLinks-kamerleden Van Gent en Azough vragen middels schriftelijke vragen om opheldering aan minister Verdonk.

Vertrekcentrum Ter Apel opende twee jaar geleden de deuren voor uitgeprocedeerde asielzoekers die Nederland moeten verlaten. Met intensieve begeleiding zouden uitgeprocedeerden snel naar hun herkomstland kunnen terugkeren. Uit recente cijfers blijkt echter dat vertrekken onmogelijk is en bewoners hierdoor illegaal op straat belanden. Sluiting van Ter Apel is dan ook de enige optie. GroenLinks wil dat uitgeprocedeerden in plaats daarvan vanuit hun eigen vertrouwde opvangvoorzieningen mogen werken aan terugkeer. Minister Verdonk moet op haar beurt sneller een besluit om mensen een verblijfsvergunning te verlenen als terugkeer buiten de schuld van mensen om onmogelijk is.

Ineke van Gent
Naima Azough

Schriftelijke vragen over de ineffectiviteit van vertrekcentrum Ter Apel
1. Kent u het bericht dat van de 747 uitgeprocedeerde asielzoekers die de afgelopen twee jaar vertrekcentrum Ter Apel verlieten het overgrote merendeel met onbekende bestemming zijn vertrokken? 2. Kunt u aangeven hoeveel mensen er precies vanaf de opening geplaatst zijn in het vertrekcentrum Ter Apel en hoeveel mensen daarvan respectievelijk Nederland hebben verlaten, met onbekende bestemming zijn vertrokken en in vreemdelingenbewaring zijn genomen? Hoeveel van de in vreemdelingenbewaring genomen mensen hebben Nederland alsnog verlaten en hoeveel mensen zijn er na de beëindiging van de vreemdelingenbewaring met onbekende bestemming vertrokken? 3. Klopt het dat vijftien bewoners alsnog een verblijfsvergunning hebben gekregen? Zo ja, wat voor status hebben zij precies gehad? 4. Op welke wijze wordt gecontroleerd dat mensen buiten schuld Nederland niet kunnen verlaten? Kunt u garanderen dat voor álle met onbekende bestemming vertrokken bewoners van vertrekcentrum Ter Apel vast! gesteld is dat zij geen geslaagd beroep zouden kunnen doen op het buitenschuldcriterium? 5. Bent u het met mij eens dat uit het hoge MOB-cijfer volgt dat vertrekcentrum Ter Apel faalt in de opdracht om mensen te begeleiden naar een terugkeer naar het herkomstland en dat het beter is om uitgeprocedeerden vanuit hun eigen opvanglocaties naar terugkeer te begeleiden en, als terugkeer niet snel te realiseren valt buiten de schuld van de uitgeprocedeerde zelf, sneller een verblijfsvergunning op grond van het buitenschuldcriterium te verlenen?