Platform Detailhandel Nederland

PERSBERICHT

Leidschendam, 16 augustus 2006

Platform Detailhandel steunt landelijke
invoering extra boete voor winkeldieven

Het Platform Detailhandel Nederland is verheugd dat er een meerderheid van CDA, PvdA en VVD in de Tweede Kamer is voor de landelijke invoering van een directe extra boete voor winkeldieven. Het plan is gebaseerd op een lokaal initiatief van de winkeliers in Amsterdam- Osdorp, politie en justitie. In de vorm van de zogenaamde overlastdonatie worden winkeldieven direct gestraft met een extra boete van 151 euro. De winkelier krijgt een deel van dit geld in ruil waarvoor hij afziet van verdere schadeclaims op de winkeldief.

Het Platform constateert dat vooral bij de aanpak van veelplegers harde en gegarandeerde sancties essentieel zijn. Een duidelijke sanctie in de vorm van een extra boete werkt daarom zeer preventief. Als de winkeldief weet dat hij direct gestraft wordt, zal dat hem ervan weerhouden in de fout te gaan. Veelplegers zijn verantwoordelijk voor 60% van de winkeldiefstallen. In veel winkelcentra worden veelplegers geweerd door middel van een collectief winkelverbod.

De huidige mogelijkheden om de schade te verhalen op de winkeldief via het straf- en civiele proces zijn tijdrovend, complex en leveren slechts een fractie van de schade op die winkeliers lijden. Een onmiddellijke schadevergoeding door de winkeldief middels de overlastdonatie zal daarom een daadwerkelijke verbetering zijn in het proces om schade te verhalen op de winkeldief.

In Engeland wordt al een aantal jaar met succes gewerkt met een vaste boete voor winkeldieven. Daar betaalt de winkeldief ook een deel van de beveiligingskosten van de winkeliers. Het Platform roept de politiek op in de overlastdonatie ­ zodra deze landelijk ingevoerd wordt - ook de beveiligingskosten te verrekenen. De kosten van de winkelcriminaliteit worden dan voor een deel door de winkeldieven zelf betaald. Uiteindelijk moet er een systeem komen waarbij de volledige schade van winkelcriminaliteit op winkeldieven verhaald wordt. Nu rust de schade voornamelijk op de schouders van de winkelier.

Winkelcriminaliteit bezorgt de detailhandel een kostenpost in 2005 van bijna 1 miljard euro per jaar. De directe schade bedraagt 675 miljoen euro en preventieve maatregelen 290 miljoen euro.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Zij vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.