Ingezonden persbericht


Maastricht, 16 augustus 2006

Geïmplanteerde stimulator biedt uitkomst bij zeer hoge bloeddruk

Stimulator om halsslagader fopt lichaam

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) is gestart met een geheel nieuwe behandeling voor patiënten met een zeer hoge bloeddruk en die niet (meer) te behandelen zijn met medicijnen. Zij kunnen nu worden geholpen met de zogenaamde Baropacer. Dit is een stimulator met elektrodes die om de halsslagader wordt bevestigd. De elektrodes verlagen de bloeddruk via een elektrisch stroompje. Het azM is het enige centrum in Nederland dat deze behandeling uitvoert.

Veel mensen hebben last van hypertensie ofwel hoge bloeddruk. Ongeveer tien procent van hen reageert niet (meer) op bloeddrukverlagende medicijnen. Er zijn zelfs patiënten die, ondanks dat ze talrijke medicamenten voor de bloeddruk slikken, een bovendruk van 180 à 200 hebben. Levensgevaarlijk, want daardoor lopen ze een groot risico op een hartaanval of herseninfarct. De Baropacer van de firma CVRxâ bestaat uit een 'handje' met elektroden dat rond de halsslagader wordt gelegd. De elektroden stimuleren met een elektrisch stroompje een gebied in de halsslagader waar veel bloeddrukreceptoren zitten. Ze 'foppen' als het ware het lichaam zodat via het centrale zenuwstelsel de bloedvaten verwijden waardoor de bloeddruk daalt. De elektrodes zijn aangesloten op een batterij die qua omvang vergelijkbaar is met een pacemaker en die onder de huid van de borstkas wordt geplaatst.

Tot nu toe hebben wereldwijd 46 patiënten het implantaat gekregen, allemaal met buitengewoon goed resultaat. Bij gelijkblijvende medicatie ontstond een bloeddrukdaling tot wel 50 mmHg. Alle patiënten geven aan dat hun kwaliteit van leven verbeterd is door de Baropacer. Van de 35 ingrepen in Europa vonden twintig plaats in het azM. Daarmee is het azM wereldwijd koploper. De ingrepen vonden plaats onder begeleiding van de internisten prof.dr. Peter de Leeuw en dr. Bram Kroon. De operaties zijn uitgevoerd door de hierin gespecialiseerde vaatchirurg dr. Jan Tordoir.

Gezien de goede resultaten verwachten de Maastrichtse artsen dat de registratie door de FDA (Food and Drug Administration) niet lang op zich zal laten wachten en dat de Baropacer medio volgend jaar een standaard behandeling zal worden. Omdat het plaatsen van een halsslagaderstimulator een uiterst complexe ingreep is, wordt deze ingreep uitsluitend in academische centra verricht. Het azM blijft voorlopig het enige centrum in Nederland dat deze behandeling uitvoert.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Noot voor de pers
Nadere informatie: Jos van Cann, stafdienst Communicatie van het academisch ziekenhuis Maastricht (T 043 3875113, E jos.vancann@azm.nl) Er is beeldmateriaal op DVCAM beschikbaar. Zie ook: http://www.cvrx.com/medpros/products.php

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft drie taken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topreferente zorg en topklinische zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel onderzoek van de medische faculteit en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten Hart en vaten, Oncologie, Chronische ziekten en Geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen. Het azM ligt midden in de Euregio Maas-Rijn. Universiteitssteden met academische ziekenhuizen als Luik en Aken, bevinden zich op slechts dertig kilometer afstand. Intensivering van samenwerking in de Euregio staat in Maastricht dan ook hoog in het vaandel. Het azM (zie www.azm.nl) telt 715 bedden en ruim 4.500 medewerkers. Het azM is aangesloten bij de NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (www.nfu.nl).