Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Spectaculaire versterkingen voor Share Dimension Groningen

De Schaakclub Groningen heeft na het vertrek van hotels.nl een nieuwe sponsor voor het eerste team gevonden. Het IT-bedrijf Share Dimension uit Bunnik heeft zich aan de Groningse schaakvereniging verbonden. Het bedrijf dat zich specialiseert in financiële software, internet en multi-media applicaties wil zich vooral op de Oost-Europese markt profileren en ziet de Schaakvereniging Groningen daarvoor als een goed middel. Er wordt gestreefd naar een positie bij de Europese schaaktop.

Het heeft spectaculaire gevolgen voor de samenstelling van het Groningse schaakteam. Topgrootmeester en voormalig wereldkampioen Vladimir Kramnik heeft zich aan het team verbonden, net als de sterke Russische grootmeester Alexander Motylev en de Roemeense grootmeester Liviu-Dieter Nisipeanu. Deze spelers zullen in de komende seizoen minimaal tweemaal voor Share Dimension Groningen meespelen. Op die wijze worden ze speelgerechtigd voor de Europa Cup, waar de club in het jaar daarna op aast. De verwachting is dat Kramnik begin volgend jaar van de partij zal zijn. In het najaar zal hij een tweekamp spelen tegen wereldkampioen Veselin Topalov. Kramnik is de enige menselijke speler die er in slaagde de toenmalige wereldkampioen Gary Kasparov in een tweekamp te verslaan.

Naast bovengenoemde spelers beschikt Share Dimension Groningen in het komende seizoen over een ijzersterk basisteam. Dat bestaat uit de volgende spelers: Sergei Tiviakov, David Baramidze, Arkadij Naiditsch, Konstantin Landa, Jan Werle, Yge Visser, Joris Brenninkmeijer, Tea Lanchava, Daan Brandenburg, Erik Hoeksema en het jonge Nederlandse talent Wouter Spoelman. Met die groep spelers behoort Share Dimension onmiddellijk tot de grote favorieten voor de komende competitie in de meesterklasse.

---