Universiteit Utrecht

Persaankondiging

16 augustus 2006

NIKI organiseert unieke tentoonstelling Italiaanse tekeningen

Onbekende tekening van Botticelli ontdekt

Bij een onderzoek naar Italiaanse tekeningen uit de vijftiende eeuw in Dresden is een tot nu toe onbekende tekening van de beroemde Italiaanse tekenaar Botticelli ontdekt. Het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) laat deze en andere tekeningen zien aan het publiek tijdens de tentoonstelling 'Botticelli, Verrocchio en anderen. Italiaanse tekeningen van de vijftiende eeuw uit de koninklijke collecties te Dresden' van 15 september tot 5 november 2006. De tekeningen komen uit een van de tien belangrijkste openbare collecties van grafische kunsten in de wereld. De Universiteit Utrecht is penvoerder van het NIKI.

Ontdekkingen

Tijdens het wetenschappelijke catalogiseringsproject zijn veel van de werkelijke auteurs van de tekeningen geïdentificeerd. Zo werd onder meer een volledig onbekend blad van Sandro Botticelli ontdekt (Kop van en omhoogkijkende jongen). Belangrijke en verrassende ontdekkingen zijn verder de Fluitspeler van Lorenzo Costa en de twee uiterst zeldzame "cartoni" (ontwerpen) van een minder bekende maar toch belangrijke kunstenaar, Antoniazzo Romano.

Met de nog onbekende tekeningen en ontdekkingen sluit de tentoonstelling naadloos aan bij het onderzoek van het NIKI over Europese tekenkunst en de reeks exposities die daar in de afgelopen jaren is gerealiseerd. Het publiek krijgt ditmaal een unieke gelegenheid om met eigen ogen kennis te maken met een belangrijke en nog vrijwel onbekende groep zeldzame tekeningen uit één van de bloeiperiodes van de Italiaanse kunst.

Gothiek en renaissance

De tentoonstelling is gewijd aan de groep Italiaanse tekeningen van de laat-gothiek en de vroege Renaissance, die bewaard wordt in het Kupferstich-Kabinett der Staatliche Kunstsammlungen in Dresden. Dit is een van de tien belangrijkste openbare collecties van grafische kunsten in de wereld. Het gaat om zo'n vijftig grotendeels onbekende en nog niet eerder onderzochte bladen die in de 18de en 19de eeuw werden aangekocht door de Saksische keurvorsten. De tekeningen zijn van een aanzienlijk aantal van de belangrijkste kunstenaars uit de vijftiende eeuw. Ter vergelijking en ondersteuning zijn in de tentoonstelling enkele bladen uit het prentenkabinet van de Galleria degli Uffizi in Florence toegevoegd.

X-ray onderzoek van het tekenpapier heeft informatie opgeleverd die een plaats zal krijgen in de Database of Watermarks and Paper of Prints and Drawings. Deze recent ontwikkelde database wordt beheerd door het NIKI.

De tentoonstelling

Botticelli, Verrocchio en anderen. Italiaanse tekeningen van de vijftiende eeuw uit de koninklijke collecties te Dresden is van 15 september tot 5 november 2006 te zien in het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut, Viale Torricelli 5, 50125 Florence.

De Universiteit Utrecht is penvoerder van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence, kennis- en studiecentrum voor Italiaanse en Nederlandse en Vlaamse kunst en bij het grote publiek in Italië daarnaast vooral bekend vanwege zijn exposities van tekeningen en grafiek. Het NIKI verzorgt in Italië een onderwijs- en onderzoeksprogramma op het gebied van kunstgeschiedenis en de relaties tussen Italiaanse en Nederlandse en Vlaamse kunst in het bijzonder. Het instituut organiseert lezingen, congressen, cursussen, werkgroepen en tentoonstellingen en verzorgt wetenschappelijke publicaties. In 2008 viert het NIKI haar vijftigjarig bestaan.

Kijk voor meer informatie op www.iuoart.org

Meer informatie

Persvoorlichter Universiteit Utrecht Wietske de Lange, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl of contactpersoon NIKI: Prof. Dr. Bert Meijer, iuo@iuo.iris.firenze.it.