Gemeente Ede

persbericht

nummer 157 Ede, 15 augustus 2006

Verkoopvergunning vuurwerk afgeschaft
Gemeente Ede beperkt regelgeving

Het Edese college van burgemeester en wethouders heeft besloten de vergunning voor het verkopen van vuurwerk af te schaffen. Dat gebeurt in het kader van de deregulering. De bedrijven die nu een vergunning hebben op grond van het Vuuwerkbesluit uit 2002 voldoen aan alle bepalingen van het bestemmingsplan, de Wet Milieubeheer en het Vuurwerkbesluit. Dit geeft voldoende garantie dat aan alle voorschriften en regels wordt voldaan, zodat een aparte verkoopvergunning overbodig is.

De verkoopvergunning stoelt op de Algemene Plaatselijke Verordening Ede en geldt sinds 1995. Zonder vergunning mogen bedrijven geen vuurwerk verkopen. Daarbij werd toen nog de norm gehanteerd van één verkooppunt per 4.000 inwoners. Het beleid was erop gericht het aantal verkooppunten van vuurwerk te reguleren om overlast binnen de perken te houden.

Overgangsperiode
Het nieuwe Vuurwerkbesluit trad in werking in 2002. Tot 1 maart 2004 gold een overgangsperiode waarin bedrijven zich konden aanpassen aan de strengere bepalingen voor de opslag van vuurwerk. Veel bedrijven zagen af van die aanpassingen omdat de kosten hoger waren dan de opbrengsten uit de vuurwerkverkoop. Zij hebben dus besloten af te zien van de verkoop van vuurwerk.

Op dit moment telt de gemeente Ede acht bedrijven die beschikken over actuele vergunningen. Deze ondernemers mogen op de drie daarvoor toegestane dagen voor de jaarwisseling vuurwerk verkopen. Deze bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd door politie, brandweer en medewerkers van de gemeentelijke hoofdafdeling Vergunningen en Handhaving.

---