Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 16 aug 2006


Gasunie bij NMa aangeklaagd wegens onrechtmatige verhoging gasprijs


Zoetermeer, 17 juli 2006 - Gasunie Trade & Supply (GUTS) heeft op een ondoorzichtige wijze de formules voor de berekening van de laagcalorische gasprijs gewijzigd waardoor afnemers van dit gas in de eerste helft van 2006 drie cent per kubieke meter te veel hebben betaald. Verder zijn er aanwijzingen dat GUTS haar economische machtspositie misbruikt door afwijkende prijsformules te hanteren voor verschillende verbruikers. Deze klacht hebben de tuinbouworganisaties LTO Nederland, Glaskracht Nederland en Productschap Tuinbouw (PT) ingediend bij de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa).

Vereniging FME-CWM, de vereniging van ondernemers in de technologisch-industriële sector, heeft een zelfde klacht ingediend. De organisaties stellen dat GUTS handelt in strijd met artikel 24 van de Mededingingswet door misbruik te maken van haar economische machtspositie op de Nederlandse markt voor laagcalorisch aardgas en vragen de NMa een onderzoek in te stellen. GUTS is een gezamenlijk bedrijf van de Nederlandse staat, Shell en ExxonMobil.

Vóór de liberalisatie van de Nederlandse gasmarkt was de koppeling van de laagcalorische gasprijs aan de olieprijs een doorzichtig proces. Met de komst van de vrije gasmarkt is de doorzichtigheid van de prijsvorming volledig verdwenen en is er ook geen toezicht meer van de overheid. Vanaf december 2005 heeft GUTS op ondoorzichtige wijze de prijsformules gewijzigd waarmee de gasprijs aan de olieprijs is gekoppeld. Als gevolg hiervan is de prijs in de eerste helft van 2006 voor laagcalorisch aardgas met ongeveer drie cent per kubieke meter extra verhoogd. Deze verhoging staat los van de olieprijsontwikkelingen in die periode. Deze extra prijsstijging kan op geen enkele wijze in verband worden gebracht met de economische waarde van het laagcalorisch gas, zo stellen LTO, Glaskracht, PT en FME.

De tuinbouworganisaties en FME vinden verder dat de prijsvorming op marktplaatsen waar gas wordt verhandeld, zoals de Title Transfer Facility (TTF), voor GUTS geen aanknopingspunten geeft om de laagcalorische gasprijs, behalve vanwege de olieprijsstijgingen, nog eens extra te verhogen. TTF is een weinig transparante markt waar alleen relatief kleine hoeveelheden hoogcalorisch gas worden verhandeld. Daarnaast is GUTS als belangrijke speler in staat deze gasmarkt zelf te beïnvloeden.

De economische machtspositie van GUTS op de laagcalorische gasmarkt is al eerder vastgesteld in rapporten van DTe en Frontier Economics. Daaruit kwam naar voren dat GUTS een exclusieve toegang heeft tot het unieke Groningenveld dat als één van de weinige gasvelden ter wereld laagcalorisch gas levert. Verder is de toegang tot de conversieapparatuur (waarmee van hoogcalorisch laagcalorisch gas kan worden gemaakt) in handen van Gasunie Transport Services (GTS). GUTS heeft het grootste deel van de conversiecapaciteit voor lange tijd van GTS gecontracteerd. Nieuwe leveranciers op de laagcalorische gasmarkt zijn in de komende jaren ook niet te verwachten vanwege de grote investeringen die gemoeid zijn met het opzetten van nieuwe conversiecapaciteit.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Vereniging FME-CWM en Productschap Tuinbouw. De bedrijven in de beide sectoren verbruiken jaarlijks in totaal circa vijf miljard kubieke meter laagcalorisch aardgas.

Pieter van der Struijs van het Productschap Tuinbouw (PT), telefoon 079-347 04 18 of e-mail p.vanderstruijs@tuinbouw.nl. of Geert Huizinga van FME, telefoon 079-353 13 87, e-mail: ghu@fme.nl