Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 augustus 2006

Brede school bloeit in Alkmaar

Alkmaar loopt landelijk gezien vooraan met 18 brede scholen binnen één gemeente. Ontwikkelingen als de groei van het aantal brede scholen het afgelopen jaren, de combinatie met het vmbo en de samenwerkingsverbanden met sportbureau en jeugdzorg laten het zien: de brede school werkt.

Sinds 6 jaar is het één van de belangrijkste ontwikkelingen in het Alkmaarse onderwijs: de brede school. Cijfers in de Voortgangsrapportage Brede scholen in Alkmaar 2003-2006 tonen aan dat deze combinatie van een school met andere instellingen die zich voor ouder en kind inzetten, aanslaat.

Groei van 26%
Landelijk zijn er 600 brede scholen. Alkmaar telt er nu 18, plus één in oprichting. De afgelopen drie jaar heeft het aantal brede scholen een groei van 26% doorgemaakt, tegenover een groei van 11% landelijk. De brede school is er niet alleen voor het basisonderwijs. Ook op het vmbo heeft het begrip zijn intrede gedaan: 40% van de vmbo-scholen heeft zich verbreed.

Op het gebied van samenwerking gooit de Alkmaarse brede school eveneens hoge ogen. 75% van de scholen maakt gebruik van het sportbureau, en bureau Jeugdzorg is voor 41% een belangrijke partner. De samenwerking met kinderopvang blijft afgezet tegen landelijke ontwikkelingen achter (37% tegenover 77%); in veel gevallen hebben scholen zelf al iets opgezet.

Uit de Voortgangsrapportage blijkt dat de brede school onder andere zorgt voor meer betrokkenheid met de buurt. Per school staat het aanbod aan projecten en de resultaten beschreven.

Van onderop
Het succes van de brede school kan voor een belangrijk deel verklaard worden door de keuze van Alkmaar om de school 'van onderop' te ontwikkelen. Iedere school wordt gevormd naar de wijk en de school zelf. Elke school is dus anders, 'maatwerk' is een sleutelbegrip.

Daarnaast heeft de school een centrale plek. In den lande krijgt de brede school vaak meer een buurthuisachtige functie. In Alkmaar is de gedachte dat een brede school geen vervanger moet zijn van een buurthuis; beide instellingen kunnen elkaar versterken.

In de toekomst wil de gemeente nog meer samenwerkingsverbanden aangaan voor de brede school. Zo liggen er bijvoorbeeld nog kansen voor meer samenwerking met het tiener- en jongerenwerk.

Kansen
Binnen de brede school bundelen school en een aantal instellingen hun krachten om samen oplossingen en voorzieningen te kunnen leveren voor het kind en zijn ouders. De kansen voor het kind staan centraal. Belangrijke partners binnen de brede school hier zijn het Cursusbureau Kern8, het Sportbureau, Bureau Jeugdzorg en sinds kort ook Artiance. Voorbeelden van brede school projecten zijn cursussen als Ki-ai! (weerbaarheidstraining voor kinderen), Opvoeden zó of een natuureducatieproject.

De gemeente voert binnen de brede school de regie over de verschillende geldstromen, waardoor er meer samenhang ontstaat tussen verschillende activiteiten. Verder is ze intermediair tussen vraag (wijkraad, ouders) en aanbod (professionele instellingen rond de school). Ook voert de gemeente het accommodatiebeleid. Als er bijvoorbeeld ruimtes in een schoolgebouw leeg komen, worden die opgevuld met functies die goed passen bij de brede school.