Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 augustus 2006

Nieuwe wet: Inburgering verplicht voor nieuw- en oudkomers

De nieuwe wet Inburgering die volgend jaar ingaat, heeft gevolgen voor zowel nieuw- als oudkomers. Een groot deel van de nieuwe Alkmaarders, of ze nu net zijn aangekomen of al een tijdje in de stad wonen, moet voortaan zelf hun inburgeringstraject gaan regelen. De gemeente Alkmaar moet bepaalde groepen, zoals migranten met een uitkering en zorgende ouders wel trajecten aanbieden.

Vanaf volgend jaar geldt een inburgeringsplicht. Iedere vreemdeling (migrant zonder paspoort, maar met een geldig verblijfsdocument), zowel nieuw- als oudkomer, moet slagen voor een inburgeringsexamen. Het inburgeringstraject begint in veel gevallen met een eerste examen in het land van herkomst, en gaat verder in Nederland. Het totale traject bestaat uit een deel Nederlandse taal en een deel kennis van de Nederlandse samenleving.

Vanuit de landelijke wetgeving wil men de inburgeraar meer eigen verantwoordelijkheid geven. Daarom moeten de meeste vreemdelingen zelf hun inburgering regelen. Ze moeten dus zelf een aanbieder voor een cursus vinden, het examen regelen en zelf betalen. Voor vreemdelingen met een uitkering, vreemdelingen zonder werk en inkomen (veelal vrouwen) en gebedsdienaren regelt de gemeente een inburgeringstrajecten.

Spil
De gemeente, nu nog aanbieder van trajecten, wordt als het ware meer spil tussen de inburgeraar en de verschillende organisaties die betrokken zijn bij een inburgeringstraject. Ze heeft straks vooral een informerende taak: de gemeente informeert alle inburgeraars over de rechten en plichten die ze hebben op grond van de Inburgeringswet, en over praktische zaken, bijvoorbeeld over waar ze een traject kunnen volgen. Ook krijgt de gemeente een handhavende taak. Wanneer een inburgeraar zijn plichten niet nakomt, dient de gemeente volgens de wet een sanctie of boete op te leggen. Zo krijgt iemand een boete van E250 als hij zonder geldige reden niet verschijnt na een oproep van de gemeente om deel te nemen aan een traject.

Fasen
Bij de doelgroepen die wel een traject krijgen aangeboden, voert de gemeente Alkmaar de Inburgeringswet in fasen in. Er wordt in 2007 begonnen met trajecten voor vreemdelingen met een redelijk taalniveau. Zij hoeven dan niet te lang te wachten op een kort inburgeringstraject. De verdeling in fasen is financieel ook handiger, want korte trajecten zijn goedkoper. Zo wordt geld bespaard, dat in 2008 kan worden ingezet voor de duurdere, langere trajecten voor mensen met een (zeer) beperkte beheersing van de Nederlandse taal.

Integratie
Alkmaar grijpt de Inburgeringswet aan om inburgering en integratie meer met elkaar verbinden. Er zijn de afgelopen tijd in de stad een heleboel particuliere initiatieven van de grond gekomen, zoals de combinatie van conversatie- of taallessen met een stageplek in bijvoorbeeld een buurthuis. Deze initiatieven sluiten mooi aan bij een inburgeringstraject. Met behulp van een stage krijgt de inburgeraar gelijk de gelegenheid de Nederlandse taal in de praktijk brengen.

7000 oudkomers
In Alkmaar wonen zo'n 7000 oudkomers en er zullen zich per jaar rond de 100 nieuwkomers vestigen. De gemeente onderzoekt nu hoeveel trajecten in totaal nodig zijn. De gemeente overlegt met betrokken organisaties om alle inburgeraars over de nieuwe wetgeving te informeren.