Provincie Overijssel

Provincie sluit terrein Alha af

Op last van de provincie zijn dinsdag de hekken van de voormalige Aluminiumsmelterij Alha in Hardenberg met hangsloten afgesloten en verzegeld. Dit is volgens de provincie nodig om te voorkomen dat schadelijke stoffen zich op en rond het terrein verspreiden.

Op het terrein van het failliete bedrijf liggen afvalstoffen (filterstof en zoutslakken) opgeslagen. Bij een controle van het bedrijfsterrein constateerde de provincie vorige week dat er zonder vergunning sloopwerkzaamheden werden uitgevoerd. Door de wijze van slopen zijn daarbij schadelijke stoffen vrijgekomen, die zich door vermenging met al aanwezig afvalslib over het terrein en in de omgeving kunnen verspreiden. Daarom heeft de provincie het slibmengsel laten onderzoeken op schadelijke stoffen.

Dioxine

Uit de analyse bleek dat het slib onder meer dioxine bevat. Dioxine is een zeer giftige stof, maar zolang dioxine gebonden is aan de filterstof of aan slibdeeltjes kan het zich niet zelfstandig verspreiden en is het ongevaarlijk voor de omgeving. Als er echter overheen gereden of gelopen wordt, zoals bij Alha het geval was, kan het slib - en daarmee de schadelijke stoffen - zich wel verder verspreiden.

Om eventuele schade voor de omgeving en de volksgezondheid te voorkomen heeft de provincie na overleg met de gemeente direct de sloopwerkzaamheden stilgelegd. Ook heeft ze opdracht gegeven het terrein schoon te maken en het slib op één plek op het terrein gecontroleerd op te slaan. De hekken om het terrein zijn afgesloten en verzegeld om te voorkomen dat het terrein door onbevoegden of spelende kinderen wordt betreden.

Met deze maatregelen wordt verspreiding van gevaarlijke stoffen voorkomen en is er geen gevaar voor de volksgezondheid en het milieu aanwezig. De provincie verwacht dat het schoonmaken enkele weken zal duren, waarna het terrein weer vrijgegeven kan worden. De omwonenden zijn geïnformeerd over de afsluiting van het terrein.