Gemeente Assen


Actueel

Gele kaart voor slordig geparkeerde fietsen

Assen, 16 augustus 2006

Fietsers in Assen die hun rijwiel slordig parkeren lopen vanaf vandaag de kans een "gele kaart" aan het stuur van hun rijwiel aan te treffen. Daarin wordt hen gevraagd hun fiets voortaan zo neer te zetten dat de geleidelijn vrij blijft. Een geleidelijn is de witte streep die ten behoeve van blinden en slechtzienden over de trottoirs in het centrum loopt. Regelmatig raken zij echter letterlijk de weg kwijt door fietsen die geheel of gedeeltelijk op de geleidelijn staan geparkeerd.

De gele kaart is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Gehandicapten Platform Assen en de afdeling Stadstoezicht van de gemeente. Wethouder Henk van Hooft (CDA) heeft vanmorgen op het Koopmansplein de eerste kaarten aan de diverse fietssturen aangebracht. Dat gebeurde in bijzijn van de visueel gehandicapte mevrouw Jenny Bos.

Via de kaart wordt de eigenaar vriendelijk verzocht zijn fiets voortaan zo te parkeren dat die geen overlast meer veroorzaakt. Hem wordt ook gevraagd om de kaart niet weg te gooien maar aan een andere fiets te hangen die soortgelijk is neergezet.Volgens Van Hooft is de gemeente er veel aan gelegen om de stad toegankelijk voor iedereen te laten zijn en blijven. Daarvoor dienen de geleidelijnen, zijn de verkeerslichten bij zebra's in het centrum met 'tikkers' uitgerust en zijn de trottoirs in het winkelgebied voorzien van 'punaises' die de strook markeren waar ondernemers zonder overlast hun waren kunnen uitstallen. Maar, zo constateert de wethouder, ,,al deze maatregelen hebben alleen maar echt nut als iedereen ook bereid is om rekening met elkaar te houden".

De stadswachten zullen vanaf nu toezicht houden op de geparkeerde fietsen en waar nodig in het vervolg de gele kaarten uitdelen. Gehandicapten krijgen op eigen verzoek ook zelf de beschikking over de gele kaarten om in voorkomend geval uit te delen.