Radboud Universiteit Nijmegen


Speling in de spelling

Vandaag verschijnt de tegenhanger van het Groene Boekje, het Witte Boekje. Het Witte Boekje geeft meer vrijheid in spellingsregels, iets waar Sjaak Kroon, hoogleraar Didactiek van het Nederlands van de Radboud Universiteit, zich wel in kan vinden. Maar tegelijkertijd, zo stelt hij vandaag in Trouw, vindt hij dat iedereen zich aan een eenduidige spelling moet houden, als de makers van het officiële Groene Boekje dat besloten hebben.

In het artikel vandaag in Trouw zegt prof. Kroon: "Het nieuwe Groene Boekje leidt tot weinig verandering. Ik begrijp daarom al die ophef van de media niet. In 1995 bij de vorige spellingherziening was er veel meer aanleiding voor opstand, maar toen bleven de media stil. Nu worden slechts enkele fouten van de vorige wijziging rechtgezet. Het is een aanpassing, geen nieuwe spelling. Het tegenoffensief van de media schept alleen maar verwarring."

Over sommige afspraken zal nooit helemaal overeenstemming worden bereikt door de taalgebruikers en -deskundigen, meent de hoogleraar. Kroon vindt dat echter niet zo relevant. "De Taalunie heeft alle stappen doorlopen die de wet voorschrijft voordat de spelling veranderd mag worden. Als dit de uitkomst is, dan houd je je daaraan." (Trouw, 16 augustus)

Witte Boekje
Het Witte Boekje is een populaire benaming voor de Spellingwijzer Onze Taal, een uitgave van het Genootschap Onze Taal. Hoewel de woorden in deze spellingwijzer gebaseerd zijn op de officiële spellingregels, komen niet alle woorden overeen met het Groene Boekje. In december 2005 riepen verschillende kranten en andere media op het nieuwe Groene Boekje te boycotten. De nieuwste uitgave van het Witte Boekje verschijnt in augustus 2006, de maand waarin de spelling van het nieuwe Groene Boekje officieel ingaat voor de overheid en het onderwijs.