Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Spectaculaire vondsten bij archeologisch spreekuur Nieuw Land

Het archeologisch spreekuur dat elke maand plaatsvindt in Nieuw Land Erfgoedcentrum, heeft al enkele zeer bijzondere ontdekkingen opgeleverd. Zo werden een 100.000 jaar oude vuistbijl en een zeldzaam wapenschild uit de Franse tijd aangeboden.

Archeoloog Dick Velthuizen had al een vermoeden dat er iets bijzonders mee was. Eén van de bezoekers van het spreekuur kwam met een bijna complete vuistbijl aan. Consultatie van een deskundige bracht al snel aan het licht dat hier sprake was van een in deze contreien zeer zeldzame vondst: het gereedschap is rond 100.000 jaar oud (in vaktermen 'midden-paleolithisch') en zou heel goed ooit in de handen van een Neanderthaler hebben kunnen liggen. In Drenthe en het zuiden van Nederland wordt dit soort vondsten vaker gedaan maar voor Flevoland is het een buitengewoon zeldzaam geval. De vinder heeft het prehistorische werktuig ontdekt op een zandstort in Dronten. Het zand is afkomstig van het Ketelmeer.

Een andere bijzondere vondst is een koperen wapenschild dat vastzat aan de vaandelstok van een Russisch regiment dat in 1799 betrokken was bij een grote veldslag in Noord-Holland. Dat Nederland ooit een Franse provincie was, weet menigeen wel maar die veldslag is toch voor velen een onbekend stuk geschiedenis. In 1799 vocht Engeland een zware strijd met Frankrijk onder keizer Napoleon, de zogenoemde Coalitieoorlog. Het land kreeg daarbij hulp van Rusland. In oktober landde een Engels-Russische invasiemacht in Noord-Holland. Alkmaar werd snel bezet maar de opmars werd enkele dagen later een halt toegeroepen door het Frans-Bataafse leger. Tijdens een zware veldslag bij Castricum op 6 oktober 1799 sneuvelden twintigduizend soldaten, waarmee deze veldslag de twijfelachtige eer heeft de bloedigste in onze vaderlandse historie te zijn. Het Engels-Russische leger moest zich spoorslags terug trekken, de invasie was mislukt. Tijdens die overhaaste vlucht is kennelijk ook het nu terug gevonden wapenschild verloren gegaan. Het schild stelt een tweekoppige adelaar voor. Deskundigen van het Koninklijk Leger- en Wapenmuseum te Delft zoeken nog uit van welk legeronderdeel het afkomstig is.

Denkt u ook een bijzondere archeologische vondst te hebben gedaan? Neem het dan mee naar het acheologisch spreekuur, elke laatste vrijdag van de maand. Het eerstvolgende spreekuur vindt plaats op 25 augustus a.s. van 13.00 tot 16.30 uur in Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad.



Ingezonden persbericht