Gemeente Rotterdam

Nr.149
16 augustus 2006

Fietsonderlicht verbetert zicht op groen

De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen weken op verschillende grote kruispunten zogenoemde onderlichten voor fietsers aangebracht. Onderlichten - kleine verkeerslichten die op ooghoogte aan de fietslantaarns worden aangebracht - maken het voor fietsers gemakkelijker om te zien welke kleur het verkeerslicht aangeeft. De montage van de onderlichten vindt plaats in het kader van het 100-dagenprogramma van het College van B en W.

Onderlichten voorzien vooral in een behoefte bij kruisingen, waar door ruimtegebrek de stopstreep dicht tegen het verkeerslicht ligt en de fietsers onvoldoende afstand kunnen nemen om te zien of het verkeerslicht op rood of groen staat. Vaak moeten ze hun nek dan in een onnatuurlijke hoek knikken om het wel goed te kunnen zien. Ook de stand van de zon speelt hierbij een rol.

Acht kruisingen
In totaal zijn de afgelopen weken 43 onderlichten aangebracht op in totaal acht grote kruisingen. Het gaat daarbij onder meer over de kruisingen Aert van Nesstraat - Coolsingel, Mathenesserlaan-Rochussenstraat, Erasmusbrug-Wilhelminaplein, Boompjes-Erasmusbrug en het Drooglever Fortuijnplein.

In 100 dagen voert het college 37 actiepunten uit. Ook zijn er ontmoetingen met 100 Rotterdammers. Aan hen wordt gevraagd wat zij voor Rotterdam kunnen betekenen en of ze ook met een concreet voorstel willen komen.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam