Datum: 16 augustus 2006


---

Vier jongens aangehouden voor brandstichting paardenstal

Nieuwkoop - De politie heeft vier jongens aangehouden die worden verdacht van brandstichting op zondagavond 6 augustus j.l. in een paardenstal aan de Hogedijk in Nieuwkoop. Op het moment van de brand bevonden zich enkele konijnen en drie paarden in de stal. De stal met asbest dakbedekking, brandde gedeeltelijk uit. De jongens van 14, 15 (2) en 16 jaar uit Nieuwkoop, werden dinsdag 15 augustus in hun woonplaats aangehouden. Hun aanhouding volgde na een door de politie ingesteld onderzoek. De verdachten werden in verzekering gesteld. Twee van hen zullen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris, de andere twee zijn vanwege hun geringe betrokkenheid inmiddels in vrijheid gesteld. De politie zet het onderzoek voort.

De politie startte direct na de brand een uitgebreid sporen- en buurtonderzoek in. Als snel werd het de politie duidelijk dat er sprake moest zijn van brandstichting. Via getuigen en een melding die werd gedaan bij MeldMisdaadAnoniem, kwam de politie uiteindelijk bij de verdachten die vervolgens konden worden aangehouden. De politie heeft de verdachten gehoord. Bravoure lijkt de aanleiding voor de brandstichting te zijn geweest.

De uitslaande brand die zondagavond rond 22.20 uur werd ontdekt legde de paardenstal grotendeels in de as. Een man wist nog net op tijd twee pony's en een trekpaard uit de brandende en vol met rook staande stal te redden. De brandweer haalde op zijn aanwijzingen ook nog enkele konijnen uit de stal. De brandweerkorpsen van Nieuwkoop en Liemeer bestreden het vuur. In verband met het vrijgekomen asbest, werd de directe omgeving uit voorzorg afgezet. Nadat het mogelijke gevaar voor de volksgezondheid was geweken, werd de afzetting weer opgeheven. Door een gespecialiseerd bedrijf werd de stal daags na de brand afgebroken en afgevoerd.

------------------------------------------------- einde bericht -----------------------------------------------------------


---

Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326

---- --