Gemeente Breda

Inspraak rond Verordening Wmo afgerond:

Burgemeester en wethouders van Breda stellen de gemeenteraad voor de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning naar aanleiding van inspraakreacties op enkele punten aan te passen en te verduidelijken.

De belangrijkste wijzigingen zijn de oprichting van een begeleidingscommissie voorzieningen maatschappelijke ondersteuning, een grotere nadruk op het maatwerkkarakter van de verordening (iedere vraag om ondersteuning als maatwerk behandelen) en een andere formulering voor de toegang tot de Deeltaxi.

In de verordening zijn de gemeentelijke regels rond de verstrekking van voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vastgelegd. Zo staat erin beschreven hoe iemand in aanmerking komt voor huishoudelijke verzorging, een aangepaste woning of speciaal vervoer, en op welke manier deze voorziening wordt geleverd of vergoed. Ook beschrijft de verordening hoe de gemeente invulling geeft aan de compensatieplicht en het persoonsgebonden budget, belangrijke nieuwe aspecten van de Wmo.

In veertien brieven reageerden in totaal 24 organisaties van vragers en aanbieders van ondersteuning op de conceptverordening, die eind mei was vrijgegeven voor inspraak. Op veel onderdelen heeft de inspraak daadwerkelijk tot aanpassing geleid. Naast bovengenoemde ingrijpende wijzigingen zijn er vooral ook tekstuele aanpassingen doorgevoerd die met name het maatwerkkarakter van de verordening benadrukken. Daarnaast is naar aanleiding van de reacties de verordening op diverse punten verduidelijkt.

De gemeente Breda was één van de eerste gemeenten die de verordening in procedure bracht. De conceptverordening is besproken met de Klankbordgroep Wmo, waarin organisaties van vragers van ondersteuning vertegenwoordigd zijn. De verordening gaat, na vaststelling door de gemeenteraad, in op 1 januari 2007. De commissie Mens en Maatschappij buigt zich 23 augustus over de verordening, en op 14 september aanstaande de gemeenteraad.

De aangepaste verordening is te downloaden op www.breda.nl, via het menu plannen & projecten/Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Breda, 16 augustus 2006