Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

95 miljoen euro extra voor knelpunten extramurale AWBZ

Persbericht, 16-8-2006

Voor het oplossen van de knelpunten in de thuiszorg wordt 95 miljoen euro toegevoegd aan de contracteerruimte van de AWBZ. Staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) neemt hiermee de aanbeveling over van het College tarieven gezondheidszorg/Zorgautoriteit i.o. (CTG/ZAio) over de knelpunten in de extramurale AWBZ.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris dat het volume van de AWBZ-zorg in het eerste half jaar van 2006 harder gegroeid is dan geraamd. Het aantal cliënten is toegenomen en ook het aantal uren zorg per cliënt.

Over de manier waarop het geld het beste kan worden verdeeld door de zorgkantoren en de zorgaanbieders gaat de staatssecretaris met Ctg/ZAio in overleg. Daarbij neemt ze het advies ter harte dat kleine en nieuwe zorgaanbieders gestimuleerd moeten worden. De ervaring leert dat zij goede zorg voor lagere tarieven kunnen leveren.

In veel gevallen is het volgens de staatssecretaris onnodig dat mensen geen zorg krijgen. Er is binnen de AWBZ nog 30 miljoen euro beschikbaar waarvoor geen contracten zijn gesloten. Verder blijkt dat er regionaal vaak sprake was van wachtlijsten bij één, veelal grote zorgaanbieder, terwijl kleinere aanbieders, ook binnen de regio, nog wel ruimte hadden om zorg te leveren. Conform het advies van Ctg/ZAio wil de staatssecretaris dat het zorgkantoor hierin actiever optreedt.
De aangekondigde cliëntenstops hebben veel onrust veroorzaakt. De staatssecretaris betreurt dit, zeker omdat andere oplossingen mogelijk waren. Als een aanbieder geen zorg meer kan leveren omdat de grens van de productieafspraken is bereikt, dan betekent dat volgens de staatssecretaris niet dat cliënten ook geen zorg meer kunnen krijgen Het Ctg/ZAio heeft aangekondigd onderzoek te zullen doen naar de marktordening van de extramurale zorg. Op basis van dit onderzoek verwacht de staatssecretaris maatregelen te kunnen nemen om onvolkomenheden in het systeem weg te nemen.