Unicef



Jackie Chan in voorlichtingsspotje over vogelgriep 16 augustus 2006, Bangkok - Jackie Chan, filmster en expert in de oosterse vechtkunst, wijst in een tv-spotje kinderen op de gevaren van de vogelgriep. Het spotje is geproduceerd door Unicef, VN-landbouworganisatie FAO en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De regering van Japan heeft gezorgd voor de financiering.

Foto: The JC Group/Mysak
Foto: The JC Group/Mysak

In het spotje vertelt Chan, die ambassadeur is van Unicef, samen met zes kinderen en kleurrijke vogels van origami wat je moet doen om te voorkomen dat je besmet raakt met het vogelgriepvirus. Ver uit de buurt blijven van zieke en dode vogels, vooral kippen, is de boodschap.

Geen paniek
De producenten van het spotje willen de populariteit van Chan inzetten om wereldwijd zoveel mogelijk huishoudens te bereiken. "Met dit spotje willen we geen paniek zaaien, maar kinderen leren hoe ze kunnen voorkomen dat ze ziek worden," zegt Chan.

Het vogelgriep- of H5N1-virus vormt sinds half 2003 voor zowel vogels als mensen een gevaar. Het virus werd het eerst ontdekt bij vogels in Zuidoost-Azië en dit jaar kwam het voor in Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Afrika. Tot nu toe zijn meer dan 230 mensen ziek geworden; ruim de helft van hen is aan de gevolgen van het vogelgriepvirus overleden. De meerderheid van de sterfgevallen was in Azië. Tot op heden wordt aangenomen dat direct contact met zieke of dode vogels zorgt voor de overdracht van het virus op mensen.

Unicef, de FAO en WHO houden zich ieder op hun eigen terrein bezig met de bestrijding van de vogelgriep. Unicef richt zich met name op het voorlichten van kinderen en hun families.