Mojo Concerts

Delft, 16 augustus 2006

Korte theatertournee Mísia in Nederland

Theatertour Drama Box

In de maanden november en december 2006 is de 'Queen of Fado', Mísia voor een korte theatertournee in Nederland. Haar laatste cd 'Drama Box' vormt de basis deze tournee.

Geboren in Porto, Portugees van haar vaders kant en met een Catalaanse moeder, begon Mísia vijftien jaar geleden als één van de eerste zangeressen aan haar missie om het muzikale gat te vullen dat daar was achtergelaten door Amália Rodrigues. Daarmee maakte ze de weg weer vrij voor de Fado.

Voor haar muzikale bijdrage aan de ontwikkeling van Fado ontving ze eind oktober 2005 de "Medal of the Order of Merit" van de Portugese regering tijdens een concert in het Teatro Nacional in Lissabon. Daarnaast ontving ze de "Great Red Medal of the City of Paris" van het stadsbestuur van Parijs en de "Order of the Knight for Arts and Letters" van de Franse regering.

Haar laatste (achtste) album 'Drama Box' bevat Fado's waarbij ze teksten gebruikt van hedendaagse dichters als Vasco Graça Moura en Nobelprijswinnaar José Saramago. Hierdoor blijft de eeuwenoude fado-zangkunst actueel en universeel. Daarnaast zijn op het album een aantal Spaanstalige Tango's en Bolero's te beluisteren (zoals Ese Momento).

De pers over Mísia:
'Stop waar je mee bezig bent. Sluit je ogen. Sluit je ogen en zweef mee, laat je meeslepen naar een stad, ver weg, het kan Barcelona zijn, maar net zo goed Buenos Aires of Porto. Het is er middernacht, donker, maar hier en daar geheimzinnig verlicht, en de mensen dansen op straat. Snuif de geur op van zoete bloesems en proef de bedwelmende wijn. Het is zwoel in deze nacht. Iedereen draagt zijn mooiste goed, er zijn dichters, muzikanten, dansers en er is de bekoring van alles wat mooi is. En in het midden van dat alles daar is de stem van Mísia, wervelend en draaiend om je heen. Extase. Dan, ineens, word je moe... Je hebt een stoel nodig, en een tafeltje, je moet zitten, wijn! Drinken! En luisteren, luisteren naar die stem, die betovering... Als je tot rust gekomen bent, wil je weer dansen, dansen moet je. Het verlangen naar al het moois in het verleden en al wat nog komen gaat vermengt zich en je laat je opzwepen in de wildste dans, zwierend en zwaaiend tot je uitgeput neervalt, moe, maar voldaan. Sluit je ogen, sluit ze en keer terug naar je wereld, maar neem de herinnering mee in je hart...' (www.fileunder.nl)

Speellijst 2006:

28 nov. Amsterdam, Koninklijk Theater Carré
0900-2525255
29 nov. Utrecht, MC Vredenburg 030-2314544
30 nov. Eindhoven, MC Frits Philips 040-2442020
2 dec. Amersfoort, De Flint 033-4229229
3 dec. Arnhem, Musis Sacrum 026-4437343
6 dec. Dordrecht, Schouwburg Kunstmin 078-6397979

Voor meer informatie: www.misia-online.com / www.mojotheater.nl.

========================================