KNHS


Paardennaam in FEI-paspoort 16/8/2006

ERMELO (KNHS) - Vanaf mei kunt u de eerste sportnaam van uw paard naast de stamboeknaam van uw paard op geven voor een FEI paspoort. De FEI berekent dan geen kosten voor naamswijziging. Voorwaarde hierbij is wel dat dit geen commercieel voor- of achtervoegsel is.

Tot voor kort werd, naast het bedrag van 277 voor het FEI-paspoort, nog een extra bedrag van 764,50 in rekening gebracht wanneer de eerste naam in het FEI paspoort afweek van de stamboeknaam. De KNHS vond dit geen terechte regeling, aangezien de fokker de stamboeknaam verzint terwijl de uiteindelijke ruiter of amazone meestal een andere sportnaam kiest. Na aandringen bij de FEI, heeft zij besloten geen extra kosten voor een naamswijziging in rekening te brengen, behalve wanneer deze naam een commercieel voor- of achtervoegsel heeft.

Voorbeeld: uw paard heet volgens het stamboek 'Always Last' en heeft als sportnaam 'Always First'. U kunt bij de aanvraag voor een nieuw FEI paspoort de naam 'Always First' registeren. De FEI brengt wel 764,50 in rekening wanneer u 'Always First KPN' registreert.

Daarnaast kan een paard maar onder één sportnaam geregistreerd staan. De sportnaam in het paspoort en op de startbescheiden moet gelijk zijn.