Socialistische Partij

Vergeer: Amateurkunst verdient meer aandacht

16-08-2006 * Ongeveer zes miljoen Nederlanders doen, individueel of in georganiseerd verband, puur voor hun plezier aan kunst. "De maatschappelijke betekenis van amateurkunst is groot en verdient meer erkenning en aandacht," zei SP-cultuurwoordvoerder Fenna Vergeer vandaag na haar bezoek aan Buitenkunst, waar 350 amateurs onder begeleiding van professionele kunstenaars een week lang bezig zijn met allerlei vormen van kunstbeoefening.

"Het is gewoon leuk, inspirerend, leerzaam en gezellig. Het maakt me blij om creatief te kunnen zijn, om me uit te kunnen drukken in beeld, geluid of tekst," zei een deelnemer tegen Vergeer. Het SP-Kamerlid merkte dat het enthousiasme van de mensen aanstekelijk werkte. "Rangen en standen vallen weg, jong en oud, allochtoon en autochtoon, beginners en gevorderden maken er een supervakantie van. Je zou zó willen aanschuiven."

Stichting Buitenkunst organiseert projecten op het gebied van dans, theater, muziek, schrijven en beeldende kunst. Op locaties in Drenthe en bij de Randmeren begeleiden professionele kunstenaars, theatermakers, muzikanten, dansers en schrijvers in het zomerseizoen programma's voor volwassenen, kleuters, kinderen en jongeren. Op mooie terreinen wordt door de deelnemers in het wekend en door de weeks gekampeerd. Op de terreinen bevinden zich tenten met materialen, muziekinstrumenten, balletvloeren, licht- en geluidsapparatuur, digitale fotoapparatuur, kostuums en andere benodigdheden. De natuurlijke omgeving dient als buitendecor voor de workshops, voorstellingen, concerten en exposities.

Door overheidssubsidie kan commercie achterwege blijven, het peil van de kunstenaars hoog zijn en de kosten gedrukt worden. "Over amateurkunst wordt in de Tweede Kamer te weinig gepraat, als je ziet wat een belangrijke maatschappelijke functie het vervult," stelde Vergeer. "Naast aandacht voor ons bruto nationaal product, moet er veel meer aandacht zijn voor ons bruto nationaal geluk."