Ingezonden persbericht


Persbericht - 16 augustus 2006

Sluwe ondernemer bedriegt goede doelen

AMSTERDAM, 16 augustus 2006 - Vier bekende charitatieve instellingen voelen zich bedrogen door een bedrijf dat uit hun naam ansichtkaarten aan de deur verkoopt. De onderneming, Bumblebee Cards uit Leeuwarden, betaalt de instellingen tienduizenden euro's per jaar om de kaarten te mogen verkopen, maar verdient daarmee vervolgens zelf een veelvoud.

Dat meldt het weekblad Elsevier deze week. Villa Pardoes, Stichting Spieren voor Spieren, Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis en SOS-Kinderdorpen kwamen er pas later achter dat het bedrijf hen oplicht en bovendien consumenten op het verkeerde been zet.

Verkopers van Bumblebee gaan in welgestelde buurten langs de deuren met setjes van zes kaarten, die voor 5,95 euro worden verkocht. Hoewel Bumblebee dat ontkent, suggereren zij daarbij dat zij van het goede doel zelf zijn.

Omzet
Pas bij nadere bestudering van de kaarten begrijpen klanten dat het grootste deel van de opbrengst ten goede komt aan het commerciële bedrijf Bumblebee zelf. Van de 1,2 miljoen euro die Bumblebee per jaar omzet, blijkt maar 120.000 euro ten goede te komen aan charitatieve instellingen.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving, een organisatie die betrouwbare goede doelen een keurmerk verleent, krijgt volgens woordvoerster Map van der Wilden veel klachten binnen van mensen die de kaarten hebben gekocht en zich bedrogen voelen.

Boos
Ook de goede doelen waarmee Bumblebee samenwerkt krijgen regelmatig boze consumenten aan de lijn. Villa Pardoes, een organisatie voor ernstig zieke kinderen, zegde daarom het contract met het bedrijf op.

Op de website van het bedrijf staat dat Bumblebee momenteel zaken doet met het Kinderhartenfonds, Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker, Stichting Kind en Brandwond, Stichting Spieren voor Spieren, SOS-Kinderdorpen en Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis. Maar uit een rondgang langs die partners blijkt dat alleen de eerste drie nog op goede voet staan met Bumblebee.

Dat zijn organisaties die voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk zijn van de bijdrage van het bedrijf. De Stichting Spieren voor Spieren heeft nog een contract, maar wil daar zo snel mogelijk van af. SOS-Kinderdorpen heeft al in januari de banden met het bedrijf verbroken, maar krijgt nog altijd meldingen dat er namens hen kaarten worden verkocht.

Onzin
De oprichter en eigenaar van Bumblebee, Tony Scheer, bestrijdt de lezing van de goede doelen. Volgens hem heeft hij zelf de overeenkomst met SOS-Kinderdorpen en de Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis beëindigd. Dat er nog altijd kaarten worden verkocht namens goede doelen waarmee zijn bedrijf geen contract meer heeft noemt hij 'onzin'.