Ingezonden persbericht


Utrecht, 16 augustus 2006

Sw/83

Noodkap esdoon op hof aan Vrouwjuttenstraat

Op het hofje aan de Vrouwjuttenstraat, het voormalig Warendorfterrein, ter hoogte van huisnummer 12j, staat een zware esdoorn die acuut moet worden gekapt. Binnen enkele dagen wordt de boom door de gemeente verwijderd. De esdoorn, met een stamdoorsnede van 65 centimeter, heeft last van de zadelzwam. Deze veroorzaakt rot in het kernhout van de stam, waardoor de stam kan breken. Een bewoner signaleerde een krakend geluid waarna de gemeente constateerde dat de boom met spoed moet worden gerooid.

In het najaar organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de bewoners van het hofje over de herplant van meerdere bomen. In mei van dit jaar is daar ook al een grote iep gekapt, omdat die door een grote scheur in de stam niet meer te redden was.

Visual Tree Assessment

Onderdeel van de zorgplicht voor bomen van de gemeente vormt de periodieke controle op zichtbare gebreken. Deze controle heet de VTA (Visual Tree Assessment). In Utrecht keurt de gemeente alle bomen vanaf een leeftijd van acht jaar. Het doel is te voorziene schade (door bomen veroorzaakt), te voorkomen. De gemeente kan zo tijdig onveilige situaties bij bomen lokaliseren en het gevaar wegnemen door de bomen weer in goede conditie te brengen. Soms zijn de geconstateerde gebreken echter zo ernstig dat duurzaam handhaven niet meer mogelijk is en de veiligheid in het geding is. Alleen in dergelijke gevallen moeten bomen acuut worden veilig gezet of gerooid.



Ingezonden persbericht