Politie Gelderland-Zuid

Twee aanhoudingen na inbeslagneming hond

Deest, 16-08-2006 o De politie hield maandagmiddag in Deest twee inwoners van deze plaats aan toen de inbeslagneming van een hond uit de hand dreigde te lopen. De politie hield in samenwerking met een controleur van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid een controle of de hond wel gechipt was. Toen bleek dat dit niet het geval was en een agent de hond wilde meenemen verzetten de bewoners, een 26-jarige man en 18-jarige vrouw, zich hevig.

In juli zag de politie de desbetreffende hond voor het eerst en vermoedde dat het om een verboden hondenras zou gaan. Daarom werd de hond formeel in beslag genomen en werd de 26-jarige als bewaarder aangesteld. Hij kreeg 14 dagen de tijd om de stamboomgegevens te overleggen. Hieraan werd in eerste instantie niet voldaan. Later werden wel gegevens overhandigd, maar de politie twijfelde aan de echtheid van het document. De AID heeft vervolgens nader onderzoek ingesteld wat uitwees dat het een vervalst document betrof. Dit leidde tot het huisbezoek van maandag ter controle of de hond gechipt is.

Toen de agent aangaf de hond mee te zullen nemen, op grond van de regeling agressieve dieren, ging de vrouw er met het dier vandoor. De agent probeerde dit te beletten, maar de 26-jarige Deestenaar kwam tussenbeide en pleegde hevig verzet. De man werd aangehouden en geboeid waarbij hij zich bleef verzetten. Even later keerde de 18-jarige vrouw zonder hond terug en ging de politiegent te lijf. Ook zij werd aangehouden en geboeid. De hond is later bij buurtbewoners aangetroffen en meegenomen. De agent liep bij de worstelingen enkele lichte verwondingen op.

De twee aangehouden verdachten zijn voor verder verhoor ingesloten op het politiebureau en in verzekering gesteld. De 18-jarige is inmiddels weer in vrijheid gesteld. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt voor het plegen van verzet.

In afwachting van het verdere verloop van het onderzoek is de hond elders ondergebracht.
(08)