Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 16 augustus 2006

PVDA: CBP MOET STEEKPROEVEN DOEN TEGEN ILLEGALE HANDEL IN PERSOONSGEGEVENS

HILVERSUM- "Het is een schande dat informatiebureaus via kunstgrepen zomaar aan persoonsgegevens kunnen komen. Dat is strafbaar. Het College Bescherming Persoonsgegevens moet steekproeven doen bij banken en overheidsinstellingen om te controleren dat werknemers informatie niet zomaar doorspelen aan derden." Dat zei PvdA Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen vanmiddag in het AVRO-radioprogramma 1opdeMiddag.

Handelsinformatiebureaus en particuliere recherchebureaus handelen nog altijd in geheime persoonsgegevens. AVRO's 1opdeMiddag toonde aan dat deze bureaus rekeningnummers, saldogegevens, schulden en strafbladen voor opdrachtgevers kunnen achterhalen. Die opdrachtgevers zijn onder anderen advocatenkantoren, banken en verzekeringsmaatschappijen. Maar ook overheidsinstanties maken soms gebruik van informatiebureaus.

Volgens Wolfsen gaan de praktijken door omdat er grote belangen mee zijn gemoeid: "Er vinden louche praktijken plaats, waar veel geld mee gemoeid is. Het kaf moet van het koren worden gescheiden."

"Een heler is erger dan een steler", aldus Wolfsen. Iedereen die gebruikt maakt van illegaal verkregen gegevens is strafbaar. De opdrachtgevers van de informatiemakelaars moeten dus ook aangepakt worden, volgens het Tweede-Kamerlid. Hier ligt een taak voor het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en voor politie en justitie. "Wie A zegt, moet B zeggen." Wolfsen: "Het College heeft een zeer belangrijke taak en zou meer zijn tanden moeten laten zien en bijvoorbeeld registraties intrekken." We moeten de minister aanspreken dat ook politie en justitie actief optreden tegen strafbare feiten. Overheidsinstanties zouden bovendien zelf alert moeten zijn op het afgeven van geheime gegevens.


---