Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

16 augustus 2006


---

Overweldigende oogst aan Brabantse boeken

Kandidaten en jury Prijzen der Brabantse Letteren bekend

De strijd om de titel 'beste Brabantse boek 2005/2006' gaat nu echt beginnen. Maar liefst 59 boeken komen in aanmerking voor de derde Schrijversprijs der Brabantse Letteren.

LiBra, het Literair Informatiepunt Brabant dat de Prijzen organiseert, stelde een lijst samen van boeken geschreven door auteurs afkomstig uit Brabant. Dat Brabant een goede voedingsbodem is voor literair talent bleek al bij de vorige editie, toen er boven verwachting veel kwalitatief goede, debuterende schrijvers boven kwamen drijven.

Het aantal debutanten blijft dit jaar iets achter, maar daar staat een imposante verzameling meer ervaren schrijvers tegenover. Veel van de debutanten van de vorige editie bleken geen eendagsvliegen: Vrouwkje Tuinman, Arjan Visser, Kluun en winnaar Stijn van der Loo doen nu mee met hun tweede boek. Ook bekende namen als A.F.Th. van der Heijden, Ted van Lieshout, Astrid Lampe en Victor Vroomkoning ontbreken niet. Opvallend is dat enkele auteurs nadrukkelijk het raakvlak opzoeken met andere kunstdisciplines als beeldende kunst, muziek en fotografie. Voorbeelden daarvan zijn Yvonne Né en Nick J. Swarth, die beiden met twee uitgaven op de lijst staan. Daarnaast is ook een aantal kinder- en jeugdboeken vertegenwoordigd.

Een volledig overzicht van de kandidaten is hier te vinden. Meer informatie over alle kandidaten en hun boeken staat in de schrijversdatabase op de website van LiBra

Om uit de lange rij kandidaten de beste te kiezen is een ervaren jury aangesteld, bestaande uit:
- Rob Schouten, dichter, criticus (Trouw, Vrij Nederland) en columnist met Brabantse roots;
- Arie Storm, schrijver, criticus (het Parool, Vrij Nederland) en boekbespreker op de radio bij Avro's Opium en de Tros Nieuwsshow;


- Mieske van Eck, kunstredacteur en columnist bij het Brabants Dagblad, en antiquair.

In september stelt de jury uit de lijst van 59 boeken een longlist samen. In december maakt zij de shortlist bekend, waarna de Publieksprijs van start gaat en het publiek kan stemmen op een van de genomineerden.

De Prijzen der Brabantse Letteren worden in maart 2007 voor de derde maal uitgereikt. Naast de Schrijversprijs van ¤ 5.000,-- voor het beste Brabanntse boek, is er een Debutantenprijs van ¤ 2.500,-- en eeen Publieksprijs van ¤ 1.000,--.

De termijn voor het aanmelden van boeken is gesloten.

Meer informatie over de Prijzen der Brabantse Letteren en de kandidaten is te vinden op de website www.libralink.nl .

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pim Franssen van LiBra. Telefoon: 013-4656735 (woensdag en donderdag) of 06-27144220. Email: info@libralink.nl
Zie ook: www.libralink.nl

****************************
LiBra
Postbus 90114
5000 LA Tilburg
Tel. 013-4656735
Email: info@libralink.nl
Internet: www.libralink.nl