Veilig Amsterdam


Dienst Milieu- en Bouwtoezicht - Fysieke veiligheid op orde

04/08/2006 - De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het Handboek Fysieke Veiligheid. Hierin is de rolverdeling ten aanzien van fysieke veiligheid tussen de gemeentelijke partners uitgewerkt. 20 Juli is het handboek digitaal beschikbaar voor professionals en burgers. Geen dikke klapper, maar een handig webdocument dat het belang van fysieke veiligheid onderstreept, helpt het onderwerp op de agenda te houden en daarmee onwenselijke situaties te voorkomen.

Werken aan de fysieke veiligheid is het beperken van de risicos die burgers lopen om slachtoffer te worden van incidenten of rampen. In de praktijk betekent dat: het verminderen van de risicos voor Amsterdammers om slachtoffer te worden van incidenten zoals brand, blootstelling aan giftige gassen, explosies en natuurgeweld. Ook uitval van nutsvoorzieningen, verkeersongevallen in tunnels, en ongevallen bij grote bouw- en stadsvernieuwingsprojecten vallen onder fysieke veiligheid. Het gaat overigens niet alleen om lichamelijk letsel, maar ook om materiële en economische schade en milieugevolgen.

Continue aandacht
Mede naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in Volendam is er de laatste jaren op dat terrein veel gedaan. Uit onderzoek blijkt dat de stad inmiddels een hoog niveau van fysieke veiligheid heeft bereikt. Wel wordt voortdurend aan de nodige verbeteringen gewerkt, want het streven Amsterdam nog veiliger te maken kent geen einddatum.

Veiligheidsplan
In het Veiligheidsplan Amsterdam, uit 2003, stond al hoe Amsterdam de sociale veiligheid wil verbeteren: samen met politie en justitie de criminaliteit en de overlast substantieel terugdringen. Terreurbestrijding wordt behandeld in Uitgangspunten aanpak terrorisme van oktober 2004. Eind 2004 volgde het deelplan Fysieke Veiligheid.

Handboek
Het opstellen van het plan leverde ook een aantal vervolgacties op. Een daarvan was het samenstellen van een Handboek Fysieke Veiligheid. Dat is nu gerealiseerd. Projectleider Marlies Lambregts van de DMB over de totstandkoming: We wilden de taken en bevoegdheden van de Amsterdamse diensten, bedrijven en stadsdelen beter op elkaar afstemmen. Daarom hebben we eerst een inventarisatie laten uitvoeren van alle wettelijke taken en verantwoordelijkheden. Toen zijn medewerkers van gemeentelijke diensten en bedrijven en een representatieve selectie stadsdelen geïnterviewd over fysieke veiligheid: van de DMB tot de directie Openbare Orde en Veiligheid, van de Brandweer en de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer tot de Dienst Ruimtelijke Ordening en Haven Amsterdam. Op grond daarvan is het handboek opgesteld.

Op tijd op de agenda
Het handboek bevat geen keiharde richtlijnen in de vorm van verplichtingen het draait juist om praktische tips. Lambregts: Zo kun je er voor zorgen dat fysieke veiligheid goed en op tijd op de agenda staat. Bijvoorbeeld als het gaat om de opslag van gevaarlijke stoffen in combinatie met bouwplannen, gebiedsontwikkeling of gronduitgifte. Kijk dan eerst eens goed in het handboek, wees je bewust van het belang van fysieke veiligheid, en voorkom dat er onwenselijke dingen gebeuren.

Actueel
Alle partijen kunnen via dit handboek optimaal gebruik maken van de verzamelde kennis en gegevens. Het handboek verschijnt niet in traditionele vorm, maar is interactief te ontsluiten als onderdeel van de site www.eenveiligamsterdam.nl, een initiatief van de driehoek gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Webmaster Pieter Swinkels: Bij de start van het Veiligheidsplan in 2003 is meteen gezegd: we moeten zorgen dat we de informatie actueel kunnen houden. De kennis en wetenschap over veiligheid ontwikkelen en vernieuwen zich elke dag. Een website is in dit geval veel efficiënter dan een traditioneel handboek.

Een tweede voordeel van deze vorm is dat het handboek geen dikke klapper wordt die in een la ligt te verstoffen. Swinkels: Je zoekt het onderwerp waar je meer over wilt weten bijvoorbeeld vervoer gevaarlijke stoffen en weet ook direct waar je nog meer moet kijken, bijvoorbeeld de opslag ervan. Wil je meer weten, dan is ook direct duidelijk bij welke dienst je terecht kan voor meer informatie.

Het Handboek fysieke veiligheid gaat 20 juli online op www.eenveiligamsterdam.nl (zon 450 bezoekers per dag). Daarmee blijft de meest actuele informatie over het onderwerp beschikbaar voor professionals én betrokken burgers. Lambregts: We hebben het op orde, en het blijft continu onze aandacht houden.

Ook op het Rokin wordt gewerkt aan de Noord/Zuid-lijn

Kijk ook bij

> Handboek Fysieke Veiligheid »