Ingezonden persbericht


Amsterdam, 16 augustus 2006

SP wil onderzoek naar verkoop Slotervaartziekenhuis

De verkoop van het Slotervaartziekenhuis is verre van transparant tot stand gekomen. Dat maakt SP-fractievoorzitter Remine Alberts op uit gesprekken met de woordvoerder van de medische staf. "Nooit eerder werd een ziekenhuis overgenomen door derden. Het is onaanvaardbaar dat de belangen van patiënten en personeel onvoldoende worden gehoord bij dit ingrijpende besluit." Alberts wil dat het College onderzoekt hoe de deal tot stand is gekomen.

De ondernemingsraad en het medisch personeel hebben nog niet ingestemd met de verkoop. De directie van het ziekenhuis kwam afgelopen week plotsklaps met het voorstel. Het was slikken of stikken voor de medische staf en de ondernemingsraad. Het is onduidelijk waarom de directie instemde met het op één na laagste bod. Het hele proces is al met al weinig transparant verlopen.

Alberts heeft grote twijfels over de verkoop van het Slotervaartziekenhuis. Zij betreurt het dat vooral is gekeken naar de waarde van het onroerend goed en niet naar de patiëntenzorg. Ook vraagt Alberts zich af of woningcorporaties in staat zijn om een ziekenhuis te runnen. De machtsconcentratie van zorg, huisvesting, stadsontwikkeling en geneeskunde kan eveneens leiden tot kwaliteitsverlies.

Informatie

Remine Alberts (06 23982209) en Jasper van Dijk (06 51039570)

Bijlage: vragen van de SP aan het College van BenW


1 Wat is uw oordeel over de voorgenomen verkoop van het Slotervaartziekenhuis aan derden?


2 Deelt u de mening dat de totstandkoming van de verkoop van het ziekenhuis weinig transparant is verlopen? Bent u bereid om te onderzoeken hoe dit proces is verlopen? Zo ja, wanneer gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?


3 Wat is uw oordeel over het feit dat patiënten mogelijk de dupe kunnen zijn van een afslanking van het Slotervaartziekenhuis? Wat gaat u doen om dit te voorkomen?


4 Waarom is de transactieprijs niet bekend gemaakt? Bent u bereid om te achterhalen wat de transactieprijs was?


5 Bent u van mening dat woningcorporaties in staat zijn om een ziekenhuis te runnen? Kunt u uw antwoord toelichten?


6 Vindt u het wenselijk dat sociale huisvesting, stadsontwikkeling, zorg en geneeskunde gecombineerd worden?


7 Gaat u zich inzetten om de patiëntenzorg van het Slotervaartziekenhuis te waarborgen als de verkoop een feit is? Kunt u uw antwoord toelichten?


8 Wat adviseert u de minister van VWS als het gaat om instemming met de verkoop van het ziekenhuis?