D66

D66 Tweede-Kamerlid Boris Dittrich wil dat crimineel geld niet langer via erfenis witgewassen kan worden. Het OM moet beslag kunnen leggen op dergelijke besmette erfenissen.

Criminelen verdienen in Nederland jaarlijks miljoenen euros met illegale activiteiten als drugssmokkel, afpersing of fraude. De gelden en goederen van veroordeelde criminelen worden meestal door het Openbaar Ministerie gevorderd. Maar als een crimineel overlijdt of wordt vermoord voordat het onderzoek of de rechtzaak naar hem is afgerond, dan krijgen de slachtoffers of de Staat heel vaak niets van zijn erfenis. In dat geval mogen de erfgenamen namelijk de nalatenschap houden. Dit betekent dus dat de wet nu toestaat dat crimineel geld wordt wit gewassen via zogenaamde besmette erfenissen.

D66 Kamerlid Dittrich wil iets aan deze onrechtvaardigheid doen. Hij pleit voor meer mogelijkheden voor het Openbaar Ministerie om dit geld toch aan de slachtoffers of de Staat te kunnen geven. Immers als een crimineel het geld op illegale wijze heeft verkregen, dan was het ook niet echt van de crimineel. In dat geval zou hij het geld helemaal niet aan zijn nabestaanden mogen nalaten, maar moet het naar de slachtoffers gaan.

Daarom heeft Democraat Dittrich vragen gesteld aan de minister van Justitie om opheldering te vragen over de omvang van dit probleem. Bovendien stelt de D66er een oplossing voor: Het zou zo geregeld moeten worden dat het Openbaar Ministerie beslag kan leggen op de herkomst van een erfenis als het een serieuze verdenking heeft tegen de herkomst daarvan. Het is dan aan de erfgenamen om aannemelijk te maken dat het geld wél op een legale manier is verdiend. Zo niet, dan gaat de erfenis naar de gedupeerden.

16-8-2006 17:33