Unicef



Moessonregens veroorzaken ravage in India 16 augustus 2006, Bhubaneswar - Hevige moessonregens hebben dit jaar opnieuw voor vele doden en een enorme ravage in India gezorgd. Honderdduizenden mensen moesten geëvacueerd worden en zijn nu op zoek naar een schuilplaats.

Huizen in de provincie Orissa staan onder water. Orissa is een van de vele Indiase provincies die zwaar zijn getroffen door de moessonregens van dit jaar. Bron: Unicef India Huizen in de provincie Orissa staan onder water. Orissa is een van de vele Indiase provincies die zwaar zijn getroffen door de moessonregens van dit jaar. Bron: Unicef India

Vooral het zuiden en het westen van India zijn getroffen. In de provincies Gujarat, Maharashtra, Karnataka en Andra Pradesh hebben overstromingen en aardverschuivingen enorme schade aangericht.

In Gujarat zijn zo'n zes miljoen mensen getroffen door de moesson. De stad Surat, vooral bekend vanwege de diamant- en textielverwerking, beleefde de zwaarste overstromingen van de afgelopen vijftien jaar. In veel gebieden wordt nu gevreesd voor de uitbraak van besmettelijke ziektes.

Ondanks de evacuaties door de regering en het leger, zijn veel mensen in de overstroomde gebieden achtergebleven. Velen van hen zijn op het dak of in bomen geklommen. Daar zitten ze volledig afgesloten van de buitenwereld, zonder water en voedsel.

Tot dusver hebben vier provincies - Gujarat, Maharashtra, Karnataka en Andra Pradesh - Unicef om hulp gevraagd. "Onze prioriteit ligt momenteel vooral in de wederopbouw van de diensten voor kinderen. En dan met name de diensten die gericht zijn op gezondheid, water en hygiëne", zegt Unicef-medewerker Yogendra Mathur, die in Gujarat werkt. "We hebben circa 800 mobiele teams gevormd die op diverse locaties kinderen gaan onderzoeken op ziektes. Ook zullen ze controleren of het water dat de mensen gebruiken wel veilig is."

"Unicef werkt nauw samen met de regering", aldus Olushola Ismail, die op het Unicef-kantoor in Orissa werkt. "Op die manier willen we ervoor zorgen dat de noodhulp de getroffen bevolking - vooral vrouwen en kinderen - op tijd bereikt."