Unicef



Unicef start voorlichtingscampagne in Libanon en Syrië 16 augustus 2006, Beiroet - Vandaag start Unicef samen met lokale partners een voorlichtingscampagne in Syrië en Libanon. De campagne maakt mensen alert op het gevaar van explosieven die niet zijn afgegaan. Meer dan tienduizend folders worden verspreid en radio en televisie zenden waarschuwingen uit.

Een Libanees meisje verlaat haar schuilplaats in Syrië voor een onzekere toekomst in haar vaderland. Bron: Reuters/Nikoubazi Een Libanees meisje verlaat haar schuilplaats in Syrië voor een onzekere toekomst in haar vaderland. Bron: Reuters/Nikoubazi

Men schat dat meer dan 200.000 mensen inmiddels huiswaarts keren. Ze verlaten de scholen en andere centra waar ze hun toevlucht hadden gevonden. Ook de mensen die naar Syrië waren gevlucht, beginnen aan de lange terugreis. Velen van hen zullen hun huizen en dorpen in volledig verwoeste staat aantreffen.

Het grootste gevaar voor de terugkerende vluchtelingen is het grote aantal niet ontplofte explosieven. Naar schatting tien procent van de explosieven die tijdens het 34-daagse conflict op Libanon zijn afgevuurd, zijn niet afgegaan. Vaak liggen ze verscholen in scholen, ziekenhuizen en huizen. UN Mine Action Service (UNMAS) heeft al een aantal ongevallen gemeld, waaronder de dood van een kind in Tyrus.

Het zijn ook juist kinderen die het meest aan het gevaar worden blootgesteld. Zij zijn vaak nieuwsgierig naar onbekende voorwerpen die ze van de grond kunnen oprapen. De voorlichtingscampagne is dan ook vooral gericht op ouders.