Ingezonden persbericht


Persbericht 06-20

Nacht van de nachtvlinder in de Biesbosch

Dordrecht, 7 augustus 2006

Op woensdag 16 augustus organiseert Biesboschcentrum Dordrecht een 'Nacht van de nachtvlinder'. Met felle lampen en zoete geuren worden nachtvlinders gelokt, gevangen en bekeken, om ze daarna weer vrij te laten.

Naast het Biesboschcentrum Dordrecht hangt op de avond van 16 augustus een groot wit laken. Door het laken met sterke lampen (250 Watt) te beschijnen, worden nachtvlinders gelokt. Met behulp van netjes en potjes kunnen ze vervolgens goed bekeken worden. Hoewel nachtvlinders er met dichte vleugels meestal onopvallend uitzien, blijken ze met hun vleugels gespreid vaak de prachtigste kleuren en tekeningen te hebben. Ook de namen van de vlinders zijn vaak fraai zoals Grote beer, Gewone huismoeder, Oranje wortelboorder en Sint-Jacobsvlinder. De aanwezige gidsen helpen de deelnemers om met behulp van zoekkaarten en vlinderboeken om de juiste naam van de vlinders te vinden. Behalve met licht, worden de vlinders ook gelokt met geuren. De bomen in de omgeving worden ingesmeerd met een zoet mengsel van onder meer bier en jam. Terwijl de nachtvlinders zich hieraan te goed doen, kunnen ze worden bestudeerd.

Het Biesboschcentrum loopt met deze activiteit vooruit op de Nacht van de nachtvlinder die de Vlinderstichting landelijk organiseert op 23 september a.s. Nachtvlinders zijn vooral actief op warme avonden, en het Biesboschcentrum acht de kans op zo'n warme avond in augustus groter dan in september. De Nacht van de nachtvlinder in de Biesbosch vindt daarom plaats op woensdag 16 augustus naast Biesboschcentrum Dordrecht. Belangstellenden kunnen tussen 21.00 en 23.00 uur een kijkje komen nemen. Opgeven is niet nodig. De toegang is gratis en iedereen die langskomt krijgt een 'Nachtpakket' vol wetenswaardigheden over de nachtelijke natuur. Als het weer erg slecht is gaat de avond niet door, omdat de vlinders dan niet actief zijn. Tot 18.00 uur is het Biesboschcentrum telefonisch bereikbaar. Het adres van Biesboschcentrum Dordrecht is Baanhoekweg 53, Dordrecht, Tel. 078 630 53 53.