NEN


Nieuwe productnormen voor kitten en glasproducten

Delft - NEN heeft drie nieuwe normen gepubliceerd voor onderdelen van constructieve beglazingssystemen en de wijze van montage daarvan.

Constructieve beglazingssystemen kunnen als een geheel worden geleverd, of in verschillende onderdelen. In het laatste geval kunnen verschillende partijen verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de fabricage, de levering en de plaatsing van het kozijn, het glas, de kit en de andere materialen en componenten. De nu gepubliceerde normen zijn van toepassing als de glasproducten meteen na levering in het gebouw kunnen worden geplaatst onder gecontroleerde klimatologische omstandigheden.

De nieuwe normen zijn:

- NEN-EN 13022-1 "Glas voor gebouwen - Constructieve beglazing door verkitten - Deel 1: Producten van glas voor constructieve beglazingssystemen voor ondersteunde en niet-ondersteunde monolithische en meervoudige beglazing";

- NEN-EN 13022-2 "Glas voor gebouwen - Constructieve beglazing door verkitten - Deel 2: Montageregels";

- NEN-EN 15434 "Glas voor gebouwen - Productnorm voor constructieve en/of UV-bestendige kitten (voor gebruik in constructieve beglazingssystemen en/of isolerend glas waarvan de afdichtingen worden blootgesteld aan daglicht)".
De normen zijn van belang voor fabrikanten van glas en kitten, voor glaszetters en voor certificatie- en keuringsinstellingen op dit gebied.

Nadere informatie is te krijgen bij ir. Annemieke Venemans, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 280, e-mail annemieke.venemans@nen.nl,of bij NEN-Klantenservice.